Hlavní obsah

CIA a Gruzie dopadly ruského pašeráka uranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TBILISI

Gruzínské úřady s pomocí americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) dopadly v létě Rusa, který se snažil prodat malé množství uranu vhodného k výrobě jaderné bomby. Světová média o tom informovala ve čtvrtek s odvoláním na gruzínského ministra vnitra Vana Merabišviliho.

Článek

Účast v případu povrdila americká FBI. Podle analytiků a oficiálních činitelů je operace, o níž vlády dotyčných zemí až doposud neinformovaly, jedním z nejzávažnějších případů pašování jaderného materiálu v posledních letech.

"Vzhledem k závažným důsledkům explozí improvizovaných jaderných výbušných zařízení je i malý počet incidentů týkajících se vysoce obohaceného uranu či plutonia velmi závažný," prohlásila Melissa Flemingová z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

Úřady nevědí, jak muž jaderný materiál získal, či zda jeho tvrzení, že má přístup k mnohem většímu množství, je pravdivé. On a jeho tři gruzínští komplicové jsou ve vazbě v Gruzii, s vyšetřovateli nespolupracují.

Snahy Tbilisi o vystopování jaderného materiálu po zatčení pachatele a o potvrzení, zda má muž skutečně přístup k jeho většímu množství, ztroskotaly na nedostatečné spolupráci ze strany Ruska. Merabišvili řekl, že zveřejnil případ z rozčarování reakcí Ruska a z potřeby názorně doložit nebezpečí plynoucí ze špatné bezpečnostní spolupráce v regionu.

Rozsáhlá pašerácká síť

Operace se uskutečnila poté, co gruzínské úřady odhalily rozsáhlou pašeráckou síť při vyšetřování zločineckých gangů operujících v separatistických gruzínských republikách. Gruzínský tajný agent, vydávající se za bohatého zahraničního zájemce, navázal kontakt s ruským prodejcem v ruské Severní Osetii. Když Rus nabídl prodej vzorku, agent odmítl přistoupit na požadavek, aby se transakce uskutečnila v Severní Osetii, a trval na tom, aby Rus přicestoval do gruzínské metropole. Při setkání v Tbilisi muž vytáhl z kapsy plastikový sáček s jaderným materiálem. Testy prokázaly, že jde o vysoce obohacený uran.

Rus byl zatčen a odsouzen za pašování k deseti letům vězení. Jeho komplicové dostali nižší tresty.

Ruské úřady podle Merabišviliho převzaly vzorek materiálu, ale přes žádost Gruzínců žádnou pomoc neposkytly. "Byli jsme připraveni poskytnout informace, ale z Ruska bohužel nikdo nedorazil, dokonce ani proto, aby tuto osobu (zadrženého) vyzpovídal," řekl ministr. "Je to překvapivé, protože je v ruském zájmu zabezpečit tyto materiály. V Rusku jsou teroristické organizace, které by za ně zaplatily velké peníze."  Gruzínci poté  požádali o pomoc Američany.

Reklama

Výběr článků

Načítám