Hlavní obsah

Tanky v ulicích Pchjongjangu zmátly Jižní Koreu i USA

Novinky, North Korea Daily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PCHJONGJANG

V ulicích severokorejského hlavního města Pchjongjangu se v pondělí nečekaně objevily tanky. Uvedla to ruská agentura Gazeta.ru s tím, že není jasné, zda jde o neohlášené manévry či o převrat.

Článek

Podle agenturních zpráv překročila armáda obvyklý rozsah zimního cvičení a přiblížila se i s těžkou technikou k hlavnímu městu Pchjongjangu. Údajně byly zmobilizovány jednotky prezidenta Kim Čong Ila.

Neobvyklé manévry

Pohyb armádních sil byl poprvé zaznamenán již v pátek. Pak došlo k výměně zpráv mezi jihokorejskou a americkou rozvědkou a veškeré manévry byly přerušeny. V pondělí se vojska dala znovu do pohybu a ve stejnou dobu byla zaznamenána i neobvykle horečnatá aktivita oddílů prezidenta Kim Čong Ila.

Americké a jihokorejské tajné složky se snaží zjistit, zda se jedná o státní převrat, nebo pouze o rozsáhlejší vojenské cvičení.

Dopoledne tvrdil severokorejský novinářský zdroj, že "z pozice vlády není situace natolik závažná, aby musela být zavedena jakákoli protiopatření". Později odpoledne navíc zpravodajské sítě na severu země vyhodnotily situaci jako nikterak naléhavou.

Pohyb vojsk nicméně vzbuzuje otázky. Jejich rozsah v okolí hlavního města je velice neobvyklý. Jeden severokorejský vojenský zběh řekl, že pohyb vládních vojsk směrem k hlavnímu městu je neočekávaný. Zdálo by se, že Kim Čong Il řídí svá vojska k Pchjongjangu, aby je naučil, jak jej v případě ohrožení uchránit, a zároveň hodlá zahraniční pozorovatele nechat se dohadovat, zda skutečně nejde o převrat. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám