Hlavní obsah

Pomoc Castrovi pobouřila zastupitele Madridu

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Rozepři mezi zastupiteli na radnici španělské metropole vzbudila lékařská pomoc, kterou úřad poskytl kubánskému prezidentovi. Vyšetřil jej špičkový španělský specialista.

Článek

"Jestli už el comandante potřebuje žádat o pomoc madridské zdravotnictví, jak jsou na tom asi ostatní Kubánci, zejména političtí vězni?" tázala se ve středu šéfka zastupitelů Esperanza Aguirreová, představitelka pravicové Lidové strany. Kritizovala město, že od července posílá z komunálního rozpočtu speciální léky do Havany pro "mimořádného" pacienta - Fidela Castra. Toho přes vánoční svátky v Havaně vyšetřil José Luis García Sabrido, primář chirurgie madridské Maraňonovy nemocnice a světově uznávaný odborník na rakovinu břicha a střev.

"Žádného pacienta se neptám na jeho náboženství nebo politické přesvědčení,” reagoval na kritiku Aguirreové Sabrido. "Jsem lékař a to mě zavazuje - Castro je pro mne výjimečný pacient, ale pořád jenom pacient.” Sabrido na úterní tiskové konferenci po návratu z Kuby prohlásil, že Castro zhoubnou nemocí netrpí a zotavuje se. Mluvčí madridského úřadu na dotaz listu El Periódico de Catalunya potvrdil, že od července jsou odesílány zásilky "humanitární pomoci na základě žádosti kubánské vlády pro pana Castra", odmítl však uvést jejich hodnotu.

"Vždy se snažíme vyhovět všem žádostem a nikdy ji nepodmiňujeme tím, komu je určena," dodal. Madridský zatupitel za vládní socialisty Rafael Simancas vytkl šéfce zastupitelstva nedostatek "úcty a slušnosti", když tuto pomoc napadá a "v touze po potlesku krajní pravice nazývá Castra diktátorem".

Seznámil je tanečník Antonio Gades

Doktor Sabrido byl shodou okolností na Kubě před měsícem, když referoval o specifických případech břišní rakoviny na mezinárodním lékařském kongresu. Jeho vánoční návštěva se uskutečnila podle listu na základě osobní žádosti Fidelova bratra a dočasného šéfa režimu Raúla Castra.

Sabrida s Raúlem seznámil před několika lety již zesnulý slavný tanečník a choreograf António Gades, známý svým levicovým zaměřením. Gades, jejž Sabrino léčil kvůli rakovině, svého lékaře přemluvil k návštěvě Kuby a tam jej představil Raúlovi; Sabrido začal spolupracovat s místními lékaři a Fidel mu později předal nejvyšší kubánské vyznamenání.

Prý mu vyprávěl vtipy o sobě

Média proto naznačují, že Sabridova slova o současné Castrově "vynikající, nedotčené a fantastické" intelektuální aktivitě nemusí být objektivní, jeho hodnocení zdravotního stavu kubánského představitele však nikdo nezpochybňuje. Podle Sabrida prý záleží jen na Castrovi, zda se po "náročné, ale postupující rekonvalescenci vrátí" k moci. S kubánským vůdcem prý přátelsky rozmlouval a udivilo ho "množství anekdot, které o sobě (Fidel) vyprávěl".

"Bez výhrad" schválil terapeutické postupy, které Fidelovi ordinují kubánští lékaři. Exilová organizace Demokratická Kuba Teď označila celou diskusi kolem Castrova zdraví za "propagandistickou kampaň”, jež má šéfa režimu postavit na roveň "ostatních Kubánců, kteří nemají ani na aspirin”. Agentury však podotýkají, že úroveň kubánského zdravotnictví, které je bezplatné a v řadě ukazatelů převyšuje nejvyspělejší státy, vysoce oceňuje i Světová zdravotnická organizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám