Hlavní obsah

Závaly bahna na Filipínách, oběti mohou jít do tisíců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANILA/KUALA LUMPUR

Sesuvy půdy a závaly bahna, které zasáhly východní část Filipín po čtvrtečním přechodu mimořádně silného tajfunu Durian, si možná vyžádaly až "tisíce obětí", uvedla CNN. Obavy, že počet obětí překročí tisícovku, zveřejnil také filipínský Červený kříž.

Článek

Na místě stále pokračují záchranné práce, v řadě lokalit je ale komplikuje špatný přístup do zasažených oblastí. Tajfun Durian mezitím pokračuje směrem na východ, kde by měl projít podél pobřeží Malajsie k Vietnamu, kde už úřady nařídily evakuaci tisíců lidí. Do maximální pohotovosti byly uvedeny pobřežní oblasti ostrova Borneo.

Údaje, které oznámily v neděli časně ráno filipínské úřady, udávají, že prokazatelných obětí je zatím něco málo přes 300. Červený kříž ve stejnou dobu odhadoval, že počet obětí by se však mohl pohybovat kolem 800. Prezidentka Gloria Macapagalová-Arroyová kvůli situaci vyhlásila stav národní katastrofy, uvedla agentura AP.

Řekla také, že vláda poskytne okamžitou pomoc ve výši miliardy filipínských pesos (423 miliónů korun). Ani nové odhady bilance nemusí být konečné, protože od pátku počty mrtvých neustále stoupají. Stále však panuje naděje, že se podaří objevit naživu některé osoby považované za pohřešované, píše agentura AFP.

Záchranářům, kteří nepřetržitě pátrají v nánosech bahna v nejhůře postižené oblasti provincie Albay, se však zatím nepodařilo vyprostit žádného živého člověka. Situace je mimořádně složitá především v provinčním městě Guinobatan jihovýchodně od Manily, které zavalily přívaly vody a bahna z prudkých svahů blízké sopky Mayon. Jen v Guinobatanu zatím záchranáři napočítali 165 mrtvých.

Na úpatí vulkánu přitom leží tři města a každé zatím hlásí nejméně dvě desítky obětí. Domy v Padangu, kterým protéká řeka Yawa, jsou zavalené vrstvou bahna dosahující v průměru téměř dvou metrů, mnohde jsou vidět z budov jen střechy.

Na Filipínách jsou tajfuny velmi časté

V dalších čtyřech sousedních provinciích je situace o něco příznivější, přesné údaje ale není možné ověřit, protože v rozsáhlých oblastech stále nefunguje ani telefonické spojení, ani dodávky elektrického proudu. Přístupové silnice jsou už od čtvrtečního tajfunu přerušené závaly a popadanými stromy. Několik miliónů obyvatel zůstává už třetí den i bez dodávek vody. Tajfun Durian, který doprovázela vichřice dosahující rychlosti až 225 kilometrů v hodině a silné lijáky, postihl přes 800 000 lidí a 30 000 obyvatel na východě země připravil o příbytky.

Ročně zasáhne filipínské souostroví asi dvacítka tajfunů. Letos se přes ostrovy přehnaly už čtyři označované za "supertajfuny" a meteorologové očekávají, že do konce roku se nedá vyloučit ještě příchod další velké tropické bouře. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám