Hlavní obsah

Cestovky storno kvůli obavám z koronaviru neodpouštějí, pojišťovny ho většinou nehradí

Právo, bor

Zákazníkům, kteří chtějí zrušit z obavy před koronavirem zahraniční zájezd, cestovky stornovací poplatky většinou neodpouštějí a pojišťovny je hradí jen v přesně vymezených výjimečných případech.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Cestující na letišti v Brně

Článek

„Obavy z nákazy koronavirem obecně nejsou důvodem ke zrušení zájezdu, a tudíž ani nemůžeme zákazníkům v takovém případě odpustit stornovací poplatky,“ řekl Právu Jan Bezděk, mluvčí cestovní kanceláře Fischer, jejíž součástí je největší lyžařský touroperátor CK Nev Dama.

„Vycházíme ze znění paragrafu 2535 občanského zákoníku, který říká, že zákazník má právo odstoupit od smlouvy bez zaplacení odstupného, jestliže v místě pobytu nebo v jeho bezprostředním okolí, případně cestou, nastaly okolnosti, které mají významný dopad na zájezd nebo na přepravu. To se v žádném z lyžařských středisek neděje, ohniska nákazy jsou vzdálená kolem 250 kilometrů,“ dodal Bezděk.

Česko má čtvrtý případ nákazy koronavirem

Koronavirus

Zájezdy do Itálie lidé neruší

Cestovky, pro něž nejsou lyžařské zájezdy stěžejní částí nabídky, shodně uvádějí, že dotazů ze strany zákazníků je více, ale jsou spíše typu, „co by se stalo, kdyby…“. Cestovní kancelář Čedok nezaznamenala ve vztahu k současné epidemii zvláštní problémy.

„Poznávací zájezdy do Itálie, které máme v nabídce, začnou teprve v dubnu, takže zákazníci se sice dotazují, ale nikdo nic neruší. Nyní nabízíme eurovíkendy v Římě a ty se normálně prodávají,“ řekla tisková mluvčí CK Čedok Eva Němečková.

V Itálii podlehlo za jeden den koronaviru 18 lidí

Koronavirus

Ve vztahu k epidemii koronaviru se cestovky s pojišťovnami shodují v tom, že zákazník má ze zákona nárok na zrušení nebo kompenzaci pouze v případě, že ohnisko nákazy je v místě, kam zájezd směřuje, nebo v bezprostřední blízkosti. Za ohnisko je v těchto případech považována oblast, na niž byla uvalena karanténa.

Pojišťovny berou na vědomí doporučení ministerstva zahraničí (MZV) necestovat do italských provincií Benátsko (Veneto) a Lombardie, ale nevnímají ho jako důvod, aby proplácely pojistné za případně zrušené zájezdy do oněch míst. Většina z nich nezavádí ve vztahu ke koronaviru žádný zvláštní režim.

„Vnímáme to tak, že v této chvíli jde jak v Lombardii, tak v Benátsku o několik oblastí a že by tak jako tak bylo nemožné dostatečně přesvědčivě určit, zda náš zákazník onu hranici karantény překročil, či nikoliv.

Pravidla se nemění

Platí tedy to, co před propuknutím současné epidemie, našim zákazníkům se dostane i v Itálii standardních služeb a péče tak, jak to stojí v pojistné smlouvě,“ řekl Právu mluvčí pojišťovny Allianz Václav Bálek.

Cestovní pojišťovna ERV má produkt Storno Plus. Jeho držitelům ERV storno uzná i v případě, že se odkážou na obavy z koronaviru a doloží, že si pojištění koupili dříve, než MZV příslušné doporučení vydalo.

Česko má čtvrtý případ nákazy koronavirem

Koronavirus

Zdroj z prostředí pojišťovnictví navíc upozorňuje na to, že z hlediska komerčních pojišťoven se v souvislosti s nynějšími prázdninovými zájezdy a koronavirem vlastně nic neděje.

„Dovolená trvá většinou týden a uvádí se, že inkubační doba koronaviru je čtrnáct dní. Pokud se někdo při pobytu v zahraničí nakazí, vyjde to najevo až po jeho návratu.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám