Hlavní obsah

Zprivatizujme pohřeb Thatcherové a vezměme nejnižší nabídku, navrhl režisér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Významný britský režisér Ken Loach navrhl, aby se pohřeb bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové zprivatizoval. Podle něj by se tak výrazně ušetřilo na obřadu, který má stát až osm miliónů liber (asi 240 miliónů korun), i když zesnulá si přála, aby se ustoupilo od letecké přehlídky.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Portrét Thatcherové před jejím domem obklopený květinami.

Článek

"Jak bychom jí měli vzdát čest? Zprivatizujme její pohřeb. Vyhlasme výběrové řízení a přijměme nejnižší nabídku. To je to, co by si přála," citoval filmaře server Yahoo.

Thatcherová řešila krizi britské ekonomiky na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let rozsáhlou privatizací státního majetku a infrastruktury.

Šestasedmdesátiletý Ken Loach, který patří mezi nejvýznamnější představitele britského sociálně kritického realismu a natočil snímky Lůza, Sladkých šestnáct let a naposled Andělský podíl a Hledá se Eric, se nikdy netajil kritikou bývalé premiérky: "Margaret Thatcherová byla nejvíce rozdělujícím a nejničivějším ministerským předsedou v moderních dobách. Masová nezaměstnanost, uzavírání továren, zničené komunity - to je její odkaz."

Foto: Olivia Harris, Reuters

Demonstranti v Brixtonu s lahvemi mléka se radují ze smrti premiérky.

Pohřeb Thatcherové, který se uskuteční 17. dubna v katedrále sv. Pavla, bude svou okázalostí podobný pohřbům princezny Diany a královny matky a bude nejobřadnějším pohřbem britského premiéra od smrti Winstona Churchilla v roce 1965. Thatcherová se dočká i vojenských poct. Podle přání Thatcherové by měli u její rakve tvořit čestnou stráž mimo jiné váleční veteráni v červených kabátcích. Po pohřbu bude následovat soukromá kremace v rodinném kruhu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Zemřela Margaret Thatcherová

Ve věku nedožitých 88 let zemřela v pondělí bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová. Baronka proslulá přezdívkou Železná lady zemřela ráno po mrtvici,...

Výběr článků

Načítám