Hlavní obsah

Žena ve Vídni napadla rabína nožem a nadávala mu. Kolemjdoucí jen odvrátili zrak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Noblesní vídeňská čtvrť Landstrasse se stala ve čtvrtek odpoledne dějištěm antisemitského útoku. Přibližně 50letá žena na zastávce tramvaje na Rennweg vytáhla nůž a vrhla se s křikem na rabína, který tam čekal. Muže naštěstí nezranila, pouze ho pokopala, srazila, pošlapala mu klobouk a strhla mu jarmulku. „Zabijte všechny Židy,“ vykřikovala a vzápětí z místa uprchla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Policie po ní zatím bezvýsledně pátrá, napsal list Kronen Zeitung. Případ začal vyšetřovat Státní úřad pro ochranu ústavy a boj proti terorismu.

Rabín z incidentu vyšel nezraněn, ale otřesen. Podle serveru OE24 policii řekl, že kolemjdoucí mu nepomohli, jen odvraceli zrak.

Případ je jedním z mnohých projevů antisemitismu, které se v poslední době v Rakousku odehrávají. Ze statistik vyplývá, že v loňském roce bylo zaznamenáno 550 antisemitských útoků, což je meziroční nárůst o 9,5 procenta a dvojnásobek toho, co se odehrálo před pěti lety.

Ve Vídni se 43 procent ataků omezilo na slovní napadání, urážky a nadávky. Ve 14 procentech případů byly zaznamenány škody na majetku. Další skupinou byly výhrůžky (tři procenta). Zadokumentovaný fyzický útok se odehrál v jednom procentu ze všech.

Muž u synagogy v Hamburku zaútočil na židovského studenta rýčem

Evropa

Čtvrtina činů z nenávisti v Evropě mířila na Židy

„Rakousko není osamocený ostrov, nárůst antisemitských útoků můžeme bohužel pozorovat v celé Evropě,“ řekl Oskar Deutsch, předseda Židovské obce ve Vídni. Jeho slova potvrzuje výroční zpráva Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a Úřadu pro demokratické instituce a lidská práva (ODHIR). Z analýzy vyplývá, že téměř čtvrtina všech trestných činů z nenávisti byla zaměřena na Židy.

Vloni se podle zprávy stalo 5954 nenávistných činů, z nichž bylo 1311 antisemitských. Přitom Židé tvoří méně než procento populace.

Boj proti antisemitismu není podle Deutschových slov jen židovským úkolem. „Je to úkol pro celou společnost. Statistiky pro rok 2019 nám ukazují, že skutečně nastal čas jednat,“ uvedl Deutsch.

Reklama

Výběr článků

Načítám