Hlavní obsah

Muž u synagogy v Hamburku zaútočil na židovského studenta rýčem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamburk

Synagoga v severoněmeckém Hamburku se stala v neděli odpoledne místem antisemitského útoku. Mladší muž tam rýčem zaútočil na 26letého židovského studenta a těžce ho zranil. Pachatele se podařilo ochrance synagogy zadržet a předat policistům. Podle prvních informací to má být Němec s kazašskými kořeny, píše server týdeníku Focus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie na místě činu v HamburkuVideo: Reuters

 
Článek

Útočník byl oblečený v „maskovacím oděvu, který se podobal tomu, jaký používají vojáci Bundeswehru“. Jak a kde se k takovému oblečení dostal, zatím není jasné. Agentura DPA napsala, že v kapse měl mít kus papíru se svastikou.

Bydlištěm pachatele je Berlín, jaký vztah ho váže k Hamburku, se vyšetřovatelům zatím nepodařilo zjistit. Policie oznámila, že útočník vykazuje „extrémně zmatený dojem“ a je velmi obtížné ho vyslýchat.

Foto: Profimedia.cz

Policisté na ulici před synagogou, kde se v neděli odpoledne stal útok.

Muž útočil na hlavu oběti. Studenta těžce zranil. Do příjezdu záchranky se o něj starali kolemjdoucí. Mladý muž byl těžce zraněn, je ale mimo ohrožení života.

Ministr zahraničí Heiko Maas (SPD) označil případ za antisemitský útok a vyzval Němce k větší občanské odvaze. „Toto není izolovaný incident, je to odporný antisemitismus a všichni se mu musíme postavit,“ uvedl šéf diplomacie na Twitteru.

Hamburský případ připomněl útok, který se odehrál loni 9. října v Halle, kdy vyzbrojený pravicový extremista Stephan Balliet se pokusil zaútočit na tamější synagogu a zmasakrovat 52 lidí, kteří tam oslavovali židovský svátek Jom Kippur.

Když se mu nepodařilo se do synagogy dostat, zastřelil kolemjdoucí a 20letého hosta v obchodě s kebabem. Během svého útěku zranil několik lidí. Balliet se nyní zodpovídá ze svých činů u vyššího krajského soudu v Naumburgu.

Reklama

Výběr článků

Načítám