Hlavní obsah

Zeman se ve Varšavě setkal s Obamou

– Varšava • Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se v úterý v polském hlavním městě Varšavě po boku dalších hlav evropských zemí setkal s prezidentem Spojených států Barackem Obamou. Po pracovním obědě v Prezidentském paláci se krátce pozdravili.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident republiky Miloš Zeman se po pracovním obědě v Prezidentském paláci ve Varšavě pozdravil s prezidentem USA Barackem Obamou.

Článek

„Pan prezident se ve Varšavě zúčastnil pracovního oběda pořádaného jeho polským protějškem. Tématem debaty byla ukrajinská krize,” uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Dodal, že Obama vyzdvihl návrh prezidenta Zemana „ohledně nutnosti dialogu mezi západní a východní částí Ukrajiny”.

Prezidenti se setkali u příležitosti středečních oslav 25. výročí prvních částečně svobodných voleb v Polsku v roce 1989, jež vedly ke konci komunismu v zemi. Oslav se účastní i další prezidenti východoevropských zemí.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezidenti Rumunska Basescu, Lotyšska Bérziňš, Estonska Ilves, Chorvatska Josipovič, USA Obama, Polska Komorowski, Bulharska Plevneliev, ČR Zeman, Maďarska Áder, Litvy Grybauskaitéová a Slovenska Gašparovič ve Varšavě (zleva doprava).

Hlava Spojených států v úterý po setkání se svým polským protějškem Bronislawem Komorowským slíbila posílení svých ozbrojených sil ve východní Evropě v důsledku krize na Ukrajině. [celá zpráva]

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman v průběhu slavnostní večeře ve Varšavě diskutoval s novým ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

Zatímco český premiér Bohuslav Sobotka k tomu uvedl, že Česká republika posily NATO na svém území nepotřebuje, prezident Zeman řekl, že přítomnost několika stovek výsadkářů na východě je spíše symbolická a je přirozenou reakcí na anexi Krymu Ruskem. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama při projevu před absolventy vojenské akedemie ve West Pointu

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám