Hlavní obsah

USA posílí v Evropě své ozbrojené síly

– Varšava • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Pavol Minárik, aš

USA přehodnotí své vojenské aktivity v Evropě a zvýší vojenskou přítomnost na kontinentu. Uvedl to v úterý Bílý dům s tím, že jde o reakci na nové bezpečnostní výzvy a ukrajinskou krizi. Novou strategii oznámil americký prezident Barack Obama po svém úterním jednání se svým polským protějškem Bronislawem Komorowským.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Barack Obama přiletěl do PolskaVideo: Reuters

 
Článek

"Přehodnocujeme naši vojenskou přítomnost v Evropě ve světle nových bezpečnostních výzev na evropském kontinentu," uvedl ve svém prohlášení Bílý dům. "Tyto snahy nepůjdou na úkor jiných obranných priorit, jako je náš závazek týkající se znovunastolení rovnováhy v asijsko-tichomořské oblasti."

Barack Obama přiletěl v úterý do Polska, kde zahajuje svou čtyřdenní návštěvu Evropy. Chce během ní ujistit své spojence, že i za ukrajinské krize mají stále podporu USA.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na letišti pozdravil také polské a americké piloty stíhaček F-16, kteří v závěrečné fázi letu provázeli Air Force One amerického prezidenta. I ti jsou v oblasti kvůli ukrajinské krizi.

Ihned po příletu Obama řekl, že USA dostojí svým závazkům k Polsku a ostatním zemím oblasti, které jsou klíčové pro obranu samotných Spojených států: „Jako přátelé a spojenci jsme jednotní.”

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Barack Obama se vítá s Bronislawem Komorowským.

K americkému příspěvku na posílení bezpečnosti Evropy uvedl: „Vzhledem k aktuální situaci na Ukrajině jsem zvýšili naši americkou přítomnost. Zahájili jsme rotaci dalších pozemních sil a stíhaček F-16 v Polsku, abychom pomohli našim silám podporovat vzdušné úkoly NATO.”

Po jednáních s polských prezidentem dodal, že Spojené státy vyšlou do Evropy vojáky i výzbroj.

Bude jednat s Porošenkem

Obama přiletěl v době dvoudenních oslav 25. výročí pádu komunismu v Polsku. Výročí připadá na 4. června, kdy před čtvrtstoletím opoziční hnutí Solidarita v čele s Lechem Walesou vyhrálo volby. Akce se zúčastní čtyřicet prezidentů a korunovaných hlav z celého světa včetně Miloše Zemana i nového prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka.

Očekává se, že americký prezident bude ve Varšavě jednat i přímo s Porošenkem, který ho požádal o vojenskou pomoc.

Spojené státy už do Polska a Pobaltí vyslaly své jednotky. Kromě letců je to i 600 výsadkářů, kteří se účastní manévrů. Po americkém Kongresu Obama žádá, aby pro posílení své přítomnosti ve východní Evropě uvolnil miliardu dolarů. Podle amerických představitelů by americký prezident rovněž chtěl, aby se americké námořnictvo více zapojilo do nasazení vojáků NATO v Černém a Baltském moři.

Po návštěvě Polska se Obama zúčastní jednání skupiny států G7 v Bruselu a oslav vylodění v Normandii

NATO postoj USA vítá 

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen současně v úterý řekl, že se aliance musí vyrovnat s ruskými pokusy překreslit hranice silou. Ocenil Obamovo rozhodnutí žádat o miliardu pro posílení evropské bezpečnosti a rychlou reakci USA na „nelegální vojenské akce na Ukrajině”.

„Já skutečně oceňuji americké vedení při zavádění opatření,” řekl Rasmussen před ministry obrany zemí NATO. Podle DPA je ale NATO zatím opatrné při rozmisťování stálých sil ve východoevropských členských zemích. Zatím všechny jsou tam jen dočasně, většinou nacvičeních. Tento krok by mohl jít proti dohodám s Ruskem po skončení studené války.

Anketa

Podporujete navýšení vojenské přítomnosti USA v Evropě?
Ano, ale ne v ČR
1,5 %
Ano, i v ČR
32,7 %
Ne
65,8 %
Celkem hlasovalo 22752 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám