Hlavní obsah

Zeman je rád, že jsou unesené Češky naživu. S teroristy se prý ale nevyjednává

Novinky, jov, aš
Berlin
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se při návštěvě Berlína vyjádřil i k osudu dvou mladých Češek, které byly v březnu uneseny v pákistánském Balúčistánu. Potěšilo ho, že se objevilo video, které potvrzuje, že jsou naživu, odmítl však prozradit, jak je chce dostat Česká republika na svobodu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Prezident Miloš Zeman v Berlíně

Článek

„Jsem velmi rád, že jsou obě dívky naživu,” řekl ve čtvrtek v Berlíně prezident Miloš Zeman k faktu, že se objevilo video se dvěma unesenými dívkami. Na videu hovoří Antonie Chrástecká i Hana Humpálová. Natočené mělo být 16. dubna a dívky na něm žádají o propuštění Pákistánky Áfíi Siddíkové, která byla v USA odsouzena za podporu terorismu na 86 let. [celá zpráva]

Česká republika podle Zemana udělá vše pro jejich záchranu. Podrobnosti prezident nesdělil. Zdůraznil, že není možné Tálibánu prozradit taktiku. „Já samozřejmě nechci dát žádné informace, které by mohly sloužit Tálibánu nebo Al-Káidě,” poznamenal.

Poté se ji sám v žertu zeptal: "Jste agentka Tálibánu nebo Al-Káidy?" Když mu odpověděla, že nikoli, pronesl prezident arabské zvolání „Alláhu akbar” (bůh je veliký) a nasedl do limuzíny, která ho odvezla na letiště.

Při dopolední přednášce v Berlíně Zeman označil terorismus za hrozbu a dal najevo, že se teroristům neustupuje: „Víme z historie appeasementu, že Hitler, Mussolini a další byli silnější a silnější po jakékoli fázi vyjednávání.”

Zeman také kritizoval Evropskou unii za „měkký” přístup k terorismu a zopakoval své přesvědčení, že s teroristy se nevyjednává. „Smiřování s teroristy vede jen k růstu terorismu,” zdůraznil prezident. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám