Hlavní obsah

Zelenskyj zatlačil na Západ: Tak chcete nás v NATO, nebo ne?

Západ by měl otevřeně říct, zda Ukrajina jednou vstoupí do Severoatlantické aliance. Na tiskové konferenci pro západní novináře to v pátek řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dodal zároveň, že v současné době k další eskalaci situace na rusko-ukrajinské hranici nedochází.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Nyní nezaznamenáváme větší eskalaci než dříve. Ano, zvětšil se počet (ruských) vojáků (u hranic Ukrajiny), ale na to jsem upozorňoval už na začátku loňského roku, kdy Rusko podnikalo vojenská cvičení. Teď se nedomnívám, že situace je napjatější, než byla tehdy, kdy (ruská) cvičení vrcholila. Ale tehdy se nevedla taková informační politika," řekl šéf státu podle agentury Unian a apeloval na média, aby informovala vyváženě a novináři si všímali, že po kyjevských ulicích tanky nejezdí.

Zelenskyj, který měl ve čtvrtek večer dvouhodinový rozhovor s americkým prezidentem Joem Bidenem, opět popřel případné rozpory a napětí, o kterých se po telefonátu zmiňovala americká média.

CNN: Telefonát Bidena se Zelenským nebyl dobrý

Zahraniční

„Nemáme nedorozumění s prezidentem Spojených států. Prostě hluboce chápu, co se děje v mém státu, zatímco on (Biden) hluboce chápe, co se děje v USA, a to je vše," řekl Zelenskyj podle agentury Unian.

Proti tvrzení televizní stanice CNN, že čtvrteční rozhovor obou prezidentů se příliš nepodařil, protože se oba lídři neshodli na míře rizika ruské invaze na Ukrajinu, se mezitím už ohradil Bílý dům i šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba.

Lavrov: Rusko válku nezačne, ale nenecháme pošlapávat ruské zájmy

Evropa

Anketa

Patří Ukrajina do NATO?
Ano
27,6 %
Ne
72,4 %
Celkem hlasovalo 12628 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám