Hlavní obsah

ZDF: Američané umístí v Německu nové jaderné bomby. Rusko je ostře proti

– Berlín • Aktualizováno

Spojené státy zmodernizují svůj jaderný arzenál v Německu a do konce roku na leteckou základnu Büchel umístí 20 nových pum B61-12. V úterý to uvedla televize ZDF. Krok se nelíbí Rusku, které hned pohrozilo, že nezůstane bez odpovědi.

Foto: Profimedia.cz

Američané zmodernizují i letoun Tornado Panavian, který na německé základně mají a který je schopen jaderné pumy nést.

Článek

Americké letectvo má na základně jaderné zbraně od roku 2007, kdy s Německem uzavřelo dohodu o jejich umístění. Nové bomby jsou podle německé televize 80násobně ničivější než puma shozená na Hirošimu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kromě arzenálu chtějí Američané na základně zmodernizovat i víceúčelový letoun Panavia Tornado, který je schopen jaderné pumy nést.

Odpovíme, varuje Rusko

Opatření se ale nelíbí Rusku. „Takové plány vzbuzují naše obavy,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová a dodala, že Rusko už v 90. letech výrazně omezilo svůj jaderný arzenál, zatímco „americké taktické jaderné prostředky v Evropě zůstávají. Nejen v Německu, ale také v Belgii, Nizozemsku, Itálii a Turecku“.

Ačkoli své jaderné zbraně modernizují všechny země včetně Ruska, jak nedávno potvrdil sám prezident Vladimir Putin, nezůstane opatření Američanů bez odpovědi, varoval mluvčí Kremlu Vladimir Peskov. [celá zpráva]

„Mohlo by to změnit rovnováhu sil v Evropě. A bezpochyby si to vyžádá, aby Rusko podniklo nezbytná protiopatření k obnovení strategické rovnováhy,“ uvedl.

Moskva následně znovu pohrozila, že by u Kaliningradu mohla rozmístit taktické rakety Iskander. Těmi hrozila už v době, kdy USA chtěly v Polsku a ČR umístit protiraketový deštník.

Bezprostředně po Peskovově vystoupení také ohlásilo ruské ministerstvo obrany, že na Kurilských ostrovech byl uveden do bojové pohotovosti protiletecký a protiletadlový systém Tor-M2U. Ruské kroky na Kurilech ovšem vytvářejí především napětí s Japonskem.

Reklama

Související články

NATO: Rusko přesunulo na Krym jaderné nosiče

Rusko přesunulo na Krym zbraně, u nichž je možné použít i jaderné nálože. Uvedl to v úterý v Neapoli velitel sil NATO v Evropě generál Philip Breedlove s tím,...

Výběr článků

Načítám