Hlavní obsah

Zastavte zabíjení na Donbase, telefonoval Zelenskyj ruskému prezidentovi

Kyjev

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj ve středu telefonicky žádal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zastavil zabíjení na Donbase. Reagoval tak na smrt čtyř ukrajinských vojáků na donbaské frontě, napsala agentura RIA Novosti. Vojáci 36. brigády ukrajinské námořní pěchoty zahynuli při ženijních pracích na obranném postu v úterý, když je začali z granátometu ostřelovat separatisté.

Foto: Andrew Lahodynskyj, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj

Článek

„Dnes ráno jsem o tom mluvil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Řekl jsem mu, že nás to (ostřelování - pozn. red.) nepřibližuje světu,“ řekl Zelenskyj na tiskové konferenci. „Prosím vás, abyste zapůsobil na druhou stranu, aby se ukončilo zabíjení našich lidí,“ řekl podle svých slov Putinovi.

Ukrajinský prezident uvedl, že má v plánu zahájit rozhovory s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Současně vyzval nejvyšší představitele takzvané normandské skupiny, tedy Ruska, Německa a Francie, aby urychleně obnovili jednání o mírovém řešení separatistického konfliktu na východě Ukrajiny.

Ukrajinský prezident oznámil, že je připraven přerušit návštěvu v Turecku, pokud by situace na Donbase eskalovala.

Putin vám řekne sám, co mi slíbil

V rozhovoru s Putinem se podle svých slov dotkl také otázky návratu ukrajinských vězňů, odklizení a zkrácení doby výstavby mostu ve městě Stanycja Luhanska. Podrobnosti z rozhovoru ale nesdělil. „Nechci za ruského prezidenta říkat, co slíbil. Dozvíte se to z jeho tiskového prohlášení,“ řekl a pokračoval: „Chci, aby se slova, která řekl, změnila v určité kroky“.

Během volební kampaně Zelenskyj sliboval zastavení války na Donbase. S nástupem do funkce prezidenta Ukrajiny ale radikálně změnil rétoriku a začal požadovat „tvrdé odpovědi na provokace“, poznamenala agentura.

Na Donbase bylo od začátku konfliktu na jaře 2014 vyhlášeno už více než 20 příměří, zatím poslední dohoda o zastavení palby platí přes dva týdny. Přestřelky sice neustaly, kromě nepotvrzené smrti příslušníka luhanské domobrany z minulého týdne ale dosud žádné oběti hlášeny nebyly.

Reklama

Výběr článků

Načítám