Hlavní obsah

Zastánce brexitu Farage do voleb nepůjde, bude jen agitovat proti Johnsonovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Předseda Strany pro brexit Nigel Farage v neděli v rozhovoru pro BBC oznámil, že on sám nebude kandidovat v předčasných parlamentních volbách, jeho strana však míní postavit 600 kandidátů. Postaví se konzervativcům, kteří neoslyšeli návrhy na spojení. Boris Johnson nemíní odstoupit od vyjednané dohody s EU a v předvolebním programu se podle listu The Times zřekne brexitu bez dohody.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Šéf Strany pro brexit Nigel Farage

Článek

„Nechci být po zbytek života v politice,“ řekl stanici BBC Farage, proč nepůjde sám do voleb, i když dodal, že to bylo „velmi těžké rozhodnutí“.

„Opravdu poctivě jsem přemýšlel nad tím, jak bych mohl co nejlépe posloužit brexitu,” řekl Farage, který významnou měrou přispěl k tomu, že v Británii vyhráli v referendu odpůrci setrvání v EU.

Farage, který se nikdy nedostal do britského parlamentu, i když se o to pokoušel sedmkrát, dospěl k závěru, že udělá lépe, když bude podporovat 600 kandidátů, které strana do voleb vyšle.

Voličům chce vysvětlovat, proč je dohoda o brexitu dojednaná premiérem Borisem Johnsonem pro Británii škodlivá. Farage ji považuje dokonce za horší než setrvání Británie v EU.

„Vždy jsem si myslel, že když vyhrajeme volby a získáme velkou většinu, můžeme dosáhnout skutečného brexitu. Pořád v to doufám a modlím se za to, ale nevypadá to, že to tak bude,“ řekl Farage. Naráží na postoj premiéra Borise Johnsona, kterého vyzval, aby se vzdal dohody s EU.

Johnson se odklání od tvrdého brexitu

Johnson však chce prosadit odchod z EU na základě dohody, kterou vyjednal: „Dosáhli jsme fantastické dohody, o které si nikdo nemyslel, že by byla možná. Jakmile budeme v půlce prosince zpátky, prosadíme ji.“ Podle listu The Times Johnson upustil i od možnosti odejít z EU bez dohody a odchod bez dohody ani nebude v předvolebním programu.

Na jeho vyjádření reagoval Farage na Twitteru: „Jestliže má The Times pravdu a Boris Johnson opustil čisté oddělení pří brexitu a vyhraje na tomto základě volby, nikdy se neosvobodíme od zákonů EU.”

Johnson v pátek odmítl i ideu, že by se Stranou pro brexit vytvořil předvolební kolaci, ke ketré ho vyzýval Farage, jenž to podmiňoval opuštěním vyjednané dohody. Podporoval ho v tom i americký prezident Donald Trump.

Boris Johnson odmítl jít do voleb společně s Nigelem Faragem

Evropa

Britové budou o novém složení parlamentu rozhodovat 12. prosince. Konzervativci jsou považováni za favority, i když je oslabuje, že Johnson nesplnil svůj slib, že Británie odejde z EU 31. října.

Foto: Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Britský premiér v neděli řekl televizi Sky News, že hluboce lituje toho, že se mu nepodařilo slib dodržet, a hodlá se omluvit členům své Konzervativní strany: „Samozřejmě... je to něco, čeho hluboce lituji. Nezapomínejme ale na okolnosti, za jakých se to stalo. Stalo se to proto, že parlament schválil kapitulaci.“

Reklama

Výběr článků

Načítám