Hlavní obsah

Boris Johnson odmítl jít do voleb společně s Nigelem Faragem

Londýn

Britský premiér Boris Johnson v pátek v rozhovoru pro stanici BBC odmítl ideu, že by se pro předčasné volby spojil se Stranou pro brexit. Udělal to poté, co ve čtvrtek americký prezident Donald Trump řekl, že Johnson a Farage by představovali nezastavitelnou sílu. Johnson se naopak domnívá, že jakákoliv koalice by mohla otevřít cestu k vítězství labouristům a premiérem by se stal Jeremy Corbyn.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Johnson řekl, že je vděčný za každou radu, ale „nevstupoval by do volebních koalic“.

„Chci být velmi jasný v tom, že hlasování pro jakoukoli jinou stranu než vládní konzervativce se rovná dosazení Jeremyho Corbyna,“ řekl britský premiér. To by podle něj potopilo brexit: „Problémem je, že jeho plán pro brexit je jen ho ještě více znejistit a dál odložit.“

S ideu na spolupráci přišel ve čtvrtek americký prezident Donald Trump, který řekl v rozhovoru s Faragem na stanici LBC: „Mám skvělé vztahy s mnoha vůdci včetně Borise. Je to fantastický člověk a myslím, že je to správný chlapík pro tuto dobu a vím, že vy a on byste mohli udělat něco, co by bylo úžasné. Kdybyste byly spolu, byli byste nezastavitelnou silou.“ Naopak odsoudil Corbyna, že by l pro zemi špatný. Předseda labouristů však okamžitě zareagoval, že se americký prezident vměšuje do voleb.

Že nedojde ke spojení, však bylo jasné ještě před rozhovorem, protože Farage pohrozil Johnsonovi - pokud neodstoupí od smlouvy o odchodu s EU, kterou vyjednal, jeho strana se mu postaví ve všech voleních obvodech. Farage řekl, že by měl opustit domluvenou smlouvu o odchodu s EU a jít do voleb s tím, že chce vyjednat obchodní dohodu s EU bez politického vměšování Bruselu. Pak by stál za Johnsonem. Johnson se ale pokouší prosadit vyjednanou dohodu a opakovaně tvrdí, že odchod s dohodou je lepší než tvrdý brexit.

Johnson také v rozhovoru zdůraznil, že při vyjednávání obchodní dohody s USA do ní nezahrne Národní zdravotní služba NHS, i když nevylučuje možnost vstupu soukromých subjektů do zdravotnicí. Corbyn. Už se objevily spekulace, že Spojené státy by rády pronikly do této oblasti, i když to Trump nyní popřel. Labouristický stínový ministr Jonathan Ashworth hned varoval, že nelze věřit toryům ohledně NHS.

Reklama

Výběr článků

Načítám