Hlavní obsah

Zaorálek ruským novinám: Jsem pro sankce, Moskva posílá na Donbas zbraně a vojáky

– Moskva

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek dal v rozhovoru pro ruský internetový list Gazeta.ru najevo, že Evropská unie by měla příští měsíc prodloužit sankce, které uvalila na Rusko kvůli ruské roli v konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

"Dnes už je jasné, že Rusko pokračuje v dodávkách těžkých zbraní svým stoupencům v Donbasu a tisíce ruských vojáků se nalézají nejen na hranicích, ale i pronikají na ukrajinské území. Všechny tyto věci nesvědčí o zmírnění konfliktu," řekl český ministr.

Moskva stále popírá, že by se přímo angažovala v konfliktu mezi proruskými separatisty a prozápadní vládou v Kyjevu.

Jen hezká slova

Podle Zaorálka však dosud nelze vidět "skutečné příměří" v Donbasu a Rusko ani nemluví o Krymu, který loni v březnu anektovalo. Moskva se podle českého ministra snaží hrát kartou separatistů v Doněcku a Luhansku, aby ovlivnila celkovou situaci na Ukrajině a oslabila nynější ukrajinskou vládu. Otázka podle Zaorálka zní, zda separatisté a jejich ruští ochránci dovolí uspořádat svobodné volby, jak stanoví mírová dohoda z Minsku, protože v takovém případě by vůdci separatistů přišli o moc.

"Z ruské strany teď zní spousta hezkých slov, ale čekáme, že po nich budou následovat i konkrétní činy," řekl ministr.

Nepřijatelné referendum na Krymu 

Situace na východě Ukrajiny sice není černobílá, avšak EU se nechce vměšovat do ukrajinských záležitostí, chce jen dát Ukrajině možnost, aby si sama vybrala svou budoucnost. "Zdá se mi, že připravit volby v Doněcku a Luhansku pod kontrolou nynějších představitelů (separatistů) a za přítomnosti ruských tzv. dobrovolníků a těžkých zbraní je naprosto nemožné. Chceme, aby Rusko pomohlo vytvořit normální ovzduší," řekl.

Zaorálek rovněž upozornil, že nemůže akceptovat, jak se odehrálo referendum o připojení Krymu k Rusku, protože není normální, aby se hlasovalo pod dohledem vojáků. "(...) věřím, že kdyby nebylo vměšování Ruska, Ukrajina by dokázala vyřešit problém východních regionů pokojně," řekl.

Připomněl české obavy z Ruska

Ministr odmítl porovnávat hrozby v podobě Islámského státu a ukrajinské krize, nicméně Češi se podle něj více obávají situace na Ukrajině, a to i kvůli vzpomínkám na rok 1968. "(...) hodně Čechů vidí v Rusku potenciální hrozbu. Samozřejmě, někdo hovoří i o islamistech, ale obávám se, že většina očekává nepříjemná překvapení právě z východu Evropy," upozornil.

Na upozornění listu Gazeta.ru, že prezident Miloš Zeman často pronáší smířlivá prohlášení vůči Rusku, ministr odvětil, že "prohlášení se mohou lišit, ale celkově mezi ústavními činiteli existuje konsensus a v jakékoli konkrétní situaci všichni postupujeme jednotně". S prezidentem prý mohou být rozdíly jen v nuancích, v otázkách národních zájmů však podle Zaorálka panuje shoda.

Reklama

Výběr článků

Načítám