Hlavní obsah

Zakladatel WikiLeaks vyzval Obamu k rezignaci

Madrid/Londýn

Američtí vládní činitelé, kteří schválili nebo věděli o pokynu americkým diplomatům sledovat a sbírat informace o představitelích OSN, by podle zakladatele serveru WikiLeaks měli odstoupit. Podle něj by měl podat demisi i Barack Obama, jestliže o tom věděl, řekl Assange španělskému deníku El País.

Foto: Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Článek

"Celý řetěz vládních činitelů, který o tomto příkazu věděl a potvrdil ho, by měl odstoupit, aby mohly být Spojené státy opět považovány za věrohodný národ," řekl Assange podle uvedeného zdroje. "Příkaz je natolik důležitý, že možná podléhal schválení prezidentem," dodal.

"Obama by měl říct, co všechno ví o tomto nezákonném příkazu. Pokud odmítne odpovědět nebo pokud existuje důkaz, že tuto akci schválil, měl by odstoupit," zdůraznil Assange v on-line rozhovoru na portálu španělského listu.

Podle tajných diplomatických depeší zveřejněných v uplynulých dnech serverem WikiLeaks vyzvalo americké ministerstvo zahraničí své diplomaty, aby sbírali informace o funkcionářích OSN. Měli získávat čísla jejich bankovních karet, elektronické adresy, čísla mobilů i čísla karet věrnostních programů, které mají u leteckých společností a také získat jejich biometrická data. Týkalo se to nejen podsekretářů, ale i šéfů programů OSN. [celá zpráva]

Assange se podle neoficiálních údajů ukrývá v Británii, britská policie však prý má informace o místě jeho pobytu. V pátečním on-line rozhovoru se čtenáři britského deníku The Guardian Assange přiznal, že se skrývá. Podle svých slov si on i jeho kolegové uvědomují, že jejich životy mohou být ohroženy, a že se snaží chovat podle toho.

Reklama

Výběr článků

Načítám