Hlavní obsah

Zakladatel WikiLeaks Assange se ve věznici ožení s partnerkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vězněný zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange dostal povolení, aby se ve věznici oženil se svojí partnerkou, právničkou Stellou Morisovou. S ní se Assange seznámil během svého sedmiletého pobytu na ekvádorské ambasádě v Londýně. Na velvyslanectví se uchýlil, aby se vyhnul vydání do Švédska na základě obvinění ze znásilnění a sexuálního obtěžování.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange a archivním snímku

Článek

„Cítím úlevu nad tím, že zvítězil rozum, a doufám, že našemu manželství už nebude nic bránit,” sdělila Morisová. S padesátiletým Australanem Assangem má dva syny ve věku dvou a čtyř let.

Foto: Profimedia.cz

Partnerka Juliana Assange, právnička Stella Morisová

Assange je od roku 2019 zadržován v londýnské věznici Belmarsh s vysokou ostrahou. Švédsko stíhání Assange loni zastavilo kvůli promlčení, o jeho vydání na základě obvinění ze špionáže ale usilují USA.

CIA plánovala unést Assange, počítala s přestřelkou s Rusy v ulicích Londýna

Amerika

Extradici do USA v lednu zamítl britský soud, Assange ale zůstává za mřížemi, zatímco soud vyšší instance zvažuje odvolání americké vlády. V USA internetovému aktivistovi hrozí trest vězení až na 175 let.

Assange a Morisová zveřejnili svůj vztah v dubnu 2020 a požádalI vězeňské úřady o povolení k sňatku. V poslední době pár hrozil právními kroky jak řediteli věznice, tak ministru spravedlnosti Dominiku Raabovi, pokud jejich žádosti nevyhoví.

Reklama

Výběr článků

Načítám