Hlavní obsah

Záhřeb zasáhlo zemětřesení o síle 5,3 stupně

– Záhřeb • Aktualizováno

V chorvatském hlavním městě v neděli ráno způsobilo rozsáhlé škody a paniku zemětřesení o síle více než pěti stupňů. Jeho epicentrum bylo jen několik kilometrů severně od Záhřebu. Zemětřesení těžce zranilo 15letého chlapce, který je ve vážném stavu. První otřes byl následován nejméně jedním dalším, jen o něco slabším.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky zemětřesení v ChorvatskuVideo: Reuters

 
Článek

Podle evropských seizmologů mělo prvotní zemětřesení intenzitu 5,3 stupně, podle americké geologické služby USGS bylo o desetinu stupně silnější. Sever Chorvatska zasáhlo těsně před půl sedmou ráno, epicentrum bylo údajně jen sedm kilometrů severně od Záhřebu.

„Trvalo to přes deset sekund. Rozhodně nejsilnější, jaké jsem kdy zažil,” citovala agentura Reuters nejmenovaného svědka, podle kterého následovalo dokonce několik dalších otřesů. Úřady již evidují zraněné, s konkrétní bilancí ale zatím nepřišly.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Zemětřesení poškodilo katedrálu v Záhřebu

Zpravodaj Reuters hlásil poškozenou zvonici kostela, podle agentury AP svědci přinášeli zprávy o prasklinách na vícero budovách v Záhřebu či o poničených střechách. Ulice v centru města byly poseté sutinami, místy se zřítily na zem i velké betonové bloky či komíny. Otřesy zanechaly stopy i na záhřebské katedrále, částečně poškodily špičku jedné ze dvou hlavních věží dominanty města.

Někteří lidé utíkali ven z domů, hlášeny jsou také požáry a výpadky dodávek elektřiny či připojení k internetu.

Zemětřesení v elektrárně Chvaletice byl jen odstřel v lomu

Domácí

Chorvatský ministr vnitra Davor Božinović na Twitteru apeloval na obyvatele, aby ve zmatku nezapomínali na bezpečnostní rozestupy doporučované v souvislosti se šířením koronaviru.

Šéf městského úřadu pro mimořádné situace Pavle Kalinić zároveň Záhřebanům skrze rozhlasové vysílání vzkázal: „Nevcházejte do domů, zůstaňte venku...Civilní obrana Záhřebu pracuje ze všech sil, na nohou jsou tři tisíce lidí.”

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Poškozené auto po zemětřesení v chorvatském Záhřebu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám