Hlavní obsah

Zemětřesení v elektrárně Chvaletice byl jen odstřel v lomu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chvaletice

Zájemce o záležitosti geofyzikální zarazil v pondělí dopoledne nezvyklý úkaz. V mobilní aplikaci QuakeFeed se totiž objevil údaj, že prostor elektrárny Chvaletice mělo v 10 hodin a 22 minut postihnout zemětřesení o síle 2,6 Richterovy stupnice.

Foto: Novinky

Elektrárna Chvaletice

Článek

Nejde sice o nikterak závažné zemětřesení, je většinou nepocítitelné, ale zaznamenatelné, přesto v souvislosti s elektrárnou bychom měli být obezřetní.

Foto: aplikace QuakeFeed

Podle aplikace QuakeFeed zasáhlo zemětřesení elektrárnu Chvaletice.

Ovšem vše je jinak. Jak Novinky ujistil Jan Zedník, vedoucí seismické služby Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR, šlo o údaj, který se vázal k odstřelu lomu, jenž leží v těsném sousedství elektrárny. Odstřel navíc ani nedosahoval síly, jakou uváděla automatická lokace tohoto seismického jevu.

Na Šumavě bylo slabé zemětřesení

Domácí

„Automatický program, který zaznamenává otřesy, byl patrně ovlivněn velkým šumem, který v zimě vniká vzdáleným příbojem. Šum zdvojnásobil magnitudo (pozn. veličina udávající velikost zemětřesení v Richterově stupnici). Ve skutečnosti se nejednalo o otřesy síly 2,6 stupně, ale odpal s magnitudem 1,2 stupně,“ uvedl seismolog.

Také Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí skupiny Sev.en Energy, která elektrárnu Chvaletice vlastní, ujistila, že k žádné mimořádné situaci v jejich zařízení nedošlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám