Hlavní obsah

Žádná organizace, útočníci se na Kolín domluvili přes sociální sítě, tvrdí policie

Berlín

Za útoky ze silvestrovské noci v německém Kolíně nad Rýnem nestála žádná pevná organizace, tvrdí šéf Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Holger Münch. Podle jeho slov se pachatelé domluvili prostřednictvím sociálních sítí a do města se sjeli z širokého okolí. Kvůli incidentům podalo trestní oznámení 553 lidí, 45 procent z nich kvůli sexuálnímu napadení.

Foto: Markus Boehm, ČTK/AP

Z davu tisícovky mužů se vyčleňovaly skupinky, které sexuálně napadaly a okrádaly ženy.

Článek

„Už teď je jasné, že pachatelé byli domluveni. Přijeli z širokého okolí, což byl případ jak Kolína, tak ostatních měst. Něco takového se zpravidla děje na základě domluvy přes sociální sítě," řekl Münch. Podle něj si pachatelé k činu úmyslně vybrali místa, kde se dala očekávat tlačenice lidí, aby mohli útoky snáze provést.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nedomnívá se, že by útoky byly dílem organizovaného zločinu. „Ten vypadá jinak. U něj mluvíme o uzavřených uskupeních, o skupinách s hierarchickou strukturou. Nic podobného zde nevidíme," řekl Münch.

Celkem se o silvestrovské noci shromáždilo u kolínského hlavního nádraží na 1000 mužů a z davu se následně vyčleňovaly skupiny, jejichž členové obkličovali ženy, sexuálně je napadali a okrádali. Podle svědků i policie to byli lidé arabského a afrického původu.

Vyšetřují 23 lidí

Podle posledních údajů kolínská policie vyšetřuje 23 lidí. Nejméně deset z nich jsou žadatelé o azyl, přinejmenším devět v Německu pobývá nelegálně. Mezi vyšetřovanými jsou pouze cizinci, a to Maročané, Tunisan, Syřan, Libyjec, Somálec, Turek, Albánec a Alžířané. U dalších jejich národnost není zatím známá, jeden pachatel je nezletilý.

Podobné útoky se ale v menší míře odehrály i v dalších německých městech, například v Hamburku, Stuttgartu či Düsseldorfu.

Kvůli incidentu už byl postaven mimo službu kolínský policejní prezident Wolfgang Albers.

Po silvestrovských incidentech se začalo mluvit o zpřísnění imigračních zákonů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám