Hlavní obsah

Začala se hýbat postel a padaly věci, líčí česká turistka zemětřesení na Kosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kos
Aktualizováno

Přibližně hodinu strávili pod širým nebem v noci na pátek turisté v letovisku Kardamena na řeckém ostrově Kos, který zasáhlo zemětřesení. Podle Barbory Hudečkové, jíž otřesy přerušily poslední noc před odletem zpět domů do Brna, se v hotelu začala hýbat postel a padaly věci, ale evakuace se obešla bez paniky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při zemětřesení bylo zasaženo především hlavní město ostrova KosVideo: Reuters

 
Článek

„Byli jsme ubytováni ve třetím patře, a tak jsem cítila pohyb postele a v koupelně nám popadaly věci. Co ale vím, tak lidé ubytovaní v přízemí toto necítili,“ líčí devatenáctiletá studentka, která je na Kosu s rodiči.

Zemětřesení o síle 6,7 stupně zasáhlo v noci na pátek Kos i nedaleké turecké pobřeží. Centrum mělo zemětřesení v hloubce deseti kilometrů a ve vzdálenosti asi 11 kilometrů od nejblíže obydleného města.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Následky zemětřesení na ostrově Kos

Na Kosu si vyžádalo dva životy – tureckého a švédského občana – a na 200 zraněných, z nichž čtyři vážné případy byly letecky přepraveny k ošetření na Krétu. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turisté museli kvůli zemětřesení kempovat před hotelem v tureckém AkyarlaruVideo: Twitter/Mariekevana, Reuters

Místní jsou v šoku

„Je mi strašně líto personálu tady. Snaží se, jako že je všechno o.k., ale je prostě vidět, že jsou z toho všichni v šoku,” uvedla také Češka.

Evakuováni za příznivého, byť větrného počasí byli po 01:30 SELČ podle české turistky všichni obyvatelé jejího hotelu s přibližně 250 pokoji.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Mohutná puklina v přístavu na ostrově Kos

Britský turista Kristian Stevens řekl listu The Daily Mail, že se hotel třásl jako želé. „Bylo to bizarní. Lehl jsem si na zem a všechno kolem se třáslo, celý hotel. Mnoho místních obyvatel vyběhlo do ulic ve spodním prádle. Některé jsem viděl s prostěradly a polštáři. Nevěděli, zda je bezpečné vrátit se domů,” uvedl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Silné zemětřesení na řeckém KosuVideo: Reuters

Zemětřesení dočasně uzavřelo i místní letiště, a tak se dnešní návrat brněnské studentky opozdí zhruba o tři hodiny. Letadlo je na letišti v Tuřanech očekáváno zhruba ve 14:10 SELČ.

Na televizních záběrech a fotografiích hlavního města ostrova jsou vidět popraskané zdi, některé sesunuté na kavárenské stolky v centru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky zemětřesení na řeckém ostrově KosVideo: Reuters

Otřesy byly cítit i na ostrově Rhodos. „Přišlo to v noci. Ve spánku. Nejdřív jsme měli pocit, že někdo dupe na chodbě nebo že nízko nad námi letí letadlo. Což bychom se ani nedivili, protože kousek od nás je letiště. Ale pak nám začaly jezdit postele po místnosti, a to už nám bylo jasné, že se jedná o zemětřesení. A tenhle stav trval zhruba třicet vteřin,“ popsal v rozhovoru pro Českou televizi Karel Zajíc, který na Rhodosu tráví dovolenou.

„Bezprostředně po první vlně jsme byli evakuováni. Za pár minut ale přišel personál a řekl, že je hotel v pořádku a že můžeme zpátky do pokojů. Upřímně se nám ale už moc usnout nepodařilo. Protože na rozdíl od místních zemětřesení neznáme a cítili jsme každý další, už menší otřes,” doplnil.

Následné otřesy podle něj přetrvávaly do brzkého dopoledne. Viditelné škody podle něj v okolí města Rhodos nejsou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám