Hlavní obsah

Silné zemětřesení na řeckém Kosu: nejméně dva mrtví a dvě stovky zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kos
Aktualizováno

Nejméně dva lidské životy a na 200 zraněných si na řeckém ostrově Kos a v Turecku vyžádalo zemětřesení o síle 6,7 stupně Richtera, k němuž došlo v noci na pátek u řecko-turecké námořní hranice. Informoval o tom starosta ostrova, podle něhož otřesy způsobily i značné materiální škody na budovách a přístavu v hlavním městě ostrova.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Silné zemětřesení na řeckém KosuVideo: Reuters

 
Článek

Dva lidé přišli o život v přístavním baru, kde se zřítil strop, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní zdravotníky a hasiče.

Podle místních úřadů citovaných agenturou DPA jsou oběti z Turecka a ze Švédska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky zemětřesení na řeckém ostrově KosVideo: Reuters

Záchranáři prohledávají trosky a zjišťují, zda pod nimi nejsou uvězněni lidé, které otřesy zastihly uprostřed noci. Pomáhá také armáda.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Trosky budovy po zemětřesení na Kosu

„Zbytek ostrova nemá žádný problém, jedině hlavní město,” řekl starosta Kosu Giorgos Kyritsis. Počet zraněných podle Giorgose Halkidiose z místní správy přesáhl stovku. „Dva či tři jsou ve vážném stavu,” dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turisté museli kvůli zemětřesení kempovat před hotelem v tureckém AkyarlaruVideo: Twitter/Mariekevana, Reuters

Zemětřesení zasáhlo rovněž ostrov Rhodos a turecké letovisko Bodrum, kde zdravotníci podle stanice CNN Reuters ošetřili na 70 zraněných.

Foto: Sander van Deventer, ČTK/AP

Zemětřesením poničená zahradní restaurace na Kosu

Češi jsou v pořádku

České ministerstvo zahraničí nemá žádné informace o českých obětech zemětřesení ani na Kosu, ani v Turecku. „Zatím se nám neohlásil žádný Čech s tím, že by měl nějaké problémy,” informovala mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Foto: Social Media, Reuters

Následky zemětřesení na Kosu

Turisté uvízli na letišti v Praze i Brně

Letiště na Kosu bylo kvůli zemětřesení dvě hodiny uzavřeno a čeští turisté, kteří měli na Kos odletět v pátek nad ránem, tak uvízli na letišti a nevědí.

Čekajícím lidem bylo podle Vackové nejprve řečeno, že poletí v 7:20, po odbavení byli posláni zpět do letištní haly. „Řekli nám, že poletíme až v 11:20 a můžeme být rádi,” Řekla Novinkám Kristýna Vacková, která spolu s dalšími českými turisty čekala na odlet na Letišti Václava Havla v Praze.

Zpoždění měl také ranní spoj z Brna se startem v 5 hodin SELČ.

Foto: Sander van Deventer, ČTK/AP

Zemětřesením poničená zahradní restaurace na Kosu

Vlna tsunami

ESMSC odhadlo sílu zemětřesení zprvu na 6,6 stupně, později rovněž na 6,7 stupně. Epicentrum situovalo do vzdálenosti 12 kilometrů jižně od letoviska Bodrum. Ohnisko otřesů leželo v hloubce 10 kilometrů.

Otřesy způsobily podle EMSC i malou přílivovou vlnu tsunami, a proto na Twitteru doporučilo vyhnout se plážím a uchýlit se do bezpečí na výše položených místech. Turecké úřady varovaly veřejnost před následnými otřesy.

Foto: Social Media, Reuters

Lidé na ulici po masivním zemětřesení na Kosu

V oblasti jsou zemětřesení poměrně častá. Minulý měsíc pobřeží na západě Turecka a řecký ostrov Lesbos postihlo zemětřesení o síle šesti stupňů, které si na Lesbu vyžádalo jednu lidskou oběť, deset zraněných a rozsáhlé hmotné škody. Jedinou obětí byla 57letá žena, kterou zavalily trosky jejího domu. V případě Turecka se otřesy dotkly turistického letoviska Izmir a jeho okolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám