Hlavní obsah

Zabránil jsem třetí světové válce, tvrdí na objevené nahrávce britský agent KGB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

BBC zveřejnila záznam tajné přednášky jednoho z nejznámějších dvojitých agentů studené války. Někdejší špión Jejího Veličenstva Kim Philby na dosud nepublikované videonahrávce z roku 1981 rozvědčíkům východoněmecké tajné policie Stasi líčí, jak se díky lajdáctví britských kolegů celá léta dostával k přísně tajným dokumentům. Podle svých slov také zabránil rozpoutání třetí světové války.

Foto: Profimedia.cz

Kim Philby na snímku z roku 1967. Zemřel v roce 1988 v sovětském exilu. Pádu režimu, kterému celý život sloužil, se tak nedožil.

Článek

„Kdyby při nakládání s utajovanými složkami v SIS (britská tajná služba známá jako MI6, pozn. red.) panovala disciplína, bylo by něco takového nemožné. Ona tam ale ve skutečnosti žádná disciplína nebyla,“ vzpomínal v roce 1981 bývalý špión.

Philby byl po svém odhalení v šedesátých letech minulého století nucen emigrovat do Sovětského svazu. Patřil do takzvané Cambridgské pětky britských zpravodajců, kteří se v padesátých letech nechali zlanařit ke spolupráci sovětskou KGB.

K utajovaným dokumentům se Philby podle svých slov dostal jednoduše tak, že se spřátelil s lidmi z archívu, třikrát týdně s nimi chodil do baru, a získal si tak jejich důvěru. Díky tomu se dostal ke složkám, k nimiž by vzhledem ke svému pracovnímu zařazení vůbec neměl mít přístup.

Večer co večer odnášel kufr dokumentů

„Každý večer jsem odcházel s kufrem plným poznámek, dokumentů a složek, jež jsem předával své sovětské spojce. Brzy ráno jsem je dostal zpět a vrátil je na místo. Takhle jsem to dělal rok za rokem,” vyprávěl bývalý špión.

Z řadového člena se Philby v 50. letech minulého století postupně vypracoval až na „číslo dvě“ v nově zřízené sekci, jejímž úkolem bylo čelit sovětské špionáži.

To ale KGB nestačilo. Sovětská spojka Philbyho pověřila, aby se dostal na místo svého šéfa. „Chcete po mně, abych ho zastřelil?“ zeptal se prý. Odpověď byla záporná, měl vymyslet intriku a nadřízeného zdiskreditovat.

Špinavá práce

Povedlo se. O tom, jak konkrétně se nadřízeného zbavil, ale Philby mluvit nechtěl. „Byla to velmi špinavá práce. Ale někdy si musíme ušpinit ruce kvůli věcem, které vůbec špinavé nejsou. Musím ale přiznat, že to byla nejočividnější intrika v mém životě, namířená proti člověku, kterého jsem měl rád a vážil si ho,“ přiznal východoněmeckým rozvědčíkům.

Jakožto styčný důstojník s FBI a CIA později vyzradil americký plán na svržení albánského komunistického režimu. Stálo to život značné části z tisíců Albánců, které Američané do země poslali, aby revoluci rozpoutali.

Kim Philby ale východoněmeckým posluchačům tvrdil, že tím zabránil třetí světové válce, protože kdyby byl převrat úspěšný, zkusili by to Američané v dalších zemích východního bloku, Sověti by se museli zapojit a rozpoutal by se tím otevřený konflikt.

Zatloukat, zatloukat, zatloukat

Došlo i na dotazy posluchačů. Někdejší agent vysvětloval například to, jak si udržel svou víru v komunismus, přestože se narodil a žil na Západě. Tvrdil, že za to vděčí svému sovětskému nadřízenému.

Odpovídal také na to, jak mohl pracovat jakožto dvojitý agent tak dlouho a jak se mu povedlo uniknout vězení poté, co byl vyzrazen.

Mělo to prý dva důvody. Pocházel z vysoké a respektované sociální třídy a nikdo si proto nechtěl připustit, že by zradil a usvědčení takto vysoce postaveného špióna by navíc vyvolalo skandál a otřáslo pověstí MI6.

Řeč přišla také na tradiční poučku - vše zapírat. „Vyslýchali mě a snažili se mě zlomit. Jediné, co jsem musel udělat, bylo udržet nervy na uzdě. I když vám ukážou váš vlastní rukopis, zapírejte, trvejte na tom, že je to padělek,“ uzavřel Kim Philby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám