Hlavní obsah

Zabiják z milionářského závodu dostal jen podmínku

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tříletou podmínku dostal v pátek u makedonského soudu Brit Nicholas Morley za dopravní nehodu, při níž počátkem května zemřeli dva lidé. Soud tak vyřešil tragickou dohru milionářského závodu Gumball 3000. Proces provázely podivné okolnosti. Svědek změnil výpověď a o milost pro něj žádala i dcera obětí. Morley se pokusil z Makedonie dvakrát utéct.

Článek

Morley narazil se svým Porsche 911 do starého golfu, v něm seděli dva lidé. 67letý Vladimir Cepulyoski zemřel krátce po srážce, jeho 65letá žena Margarita o den později v nemocnici. [celá zpráva]

Soud v makedonském městě Struga shledal Brita vinným za "ohrožení dopravy s následkem smrti". Dostal dvouletý trest s podmínečným odkladem na tři roky a ihned Makedonii opustil. Ještě předtím stačil říci: "Miluji Makedonii. Je to skvělá země."

Účastníci Gumballu 3000, který se poprvé jel v roce 1999, se netají tím, že si s dodržováním pravidel silničního provozu a zvláště pak s rychlostními limity hlavu nelámou a že případné problémy se jim daří řešit napěchovanými peněženkami. Makedonský tisk během týdenního procesu spekuloval, zda tučné konto pomůže i v případě smrti dvou lidí.

Morley: jsem nevinný

Třicetiletý obchodník s realitami Morley u soudu odmítl, že by při havárii jakkoli pochybil. Řidič golfu podle něj přehlédl stopku u křižovatky a vjel mu přímo pod kola. "Jeli jsme stejně rychle jako jiná vozidla na silnici. Když jsme se blížili k albánským hranicím, uviděli jsme před sebou golf, asi tak 40 metrů od nás. Jel přímo proti nám. Nicholas se zkusil vozidlu vyhnout, ale nepodařilo se mu to," popsal chvilky před nárazem Morleyho spolujezdec 32letý Matthew McConville.

Právě rychlost porsche byla klíčová a obhajoba a obžaloba pro soud připravily své vlastní posudky. Obhajoba předložila zprávu britské Dopravní výzkumné laboratoře, která řešila i pařížskou nehodu, při níž zemřela princezna Diana. Podle laboratoře porsche nejelo více než 50 km/h. Soudce však posudek nepřijal.

"Je to neskutečné. Vypadá to, jako by si udělal na věc názor ještě dříve, než si vyslechl obhajobu našeho klienta," reagoval na to šéf týmu Morleyho obhájců Nikolai Dodevski.

Expert samouk

Expertiza obžaloby stanovila rychlost při nárazu na 161 kilometrů v hodině, o 101 km/h více, než podle makedonské agentury Makfax dovolují v úseku pravidla. Jenže obhájci autora posudku u soudu znemožnili. Dokázali, že je nezaměstnaný a v oboru vlastně samouk.

 "Ten muž má hodnověrnost jako popelář živící se mozkovou chirurgií," okomentovali jeho odbornost. Soud nakonec přesto dal za pravdu jemu.

Útěk soukromým letadlem se nezdařil

Obžaloba poukázala i na fakt, že Morley se dvakrát pokusil z Makedonie uprchnout. Poprvé ujel hned po nehodě, prý proto, že dav, který se okolo ní shromáždil, byl nenávistný a on se bál o život. Podruhé se snažil zmizet, když byl propuštěn na kauci. Jeho bratr pro něj poslal soukromé letadlo.

Veřejné mínění v Makedonii bylo proti Morleymu, lidé ho považují za rozmazleného milionáře, který věří, že mu všechno projde. Tento obraz se pokusila rozbít jeho matka Pamela dopisem zaslaným soudu. V něm odmítla, že by její Nicholas byl milionář, to je prý jeho bratr Oliver.

"On NENÍ rozmazlené bohaté dítě. Je to normální mladý muž, který pracuje, má přítelkyni, kamarády a rodinu. Ti všichni na něj čekají doma. Všechny nás to vykolejilo, ale soud bude určitě rozumný. Pevně věřím, že v tak silně věřící zemi může zvítězit lidskost a spravedlnost. Jestli bude shledán vinným, bude to další tragédie. Bohužel byly zmařeny dva životy, ale můj syn se neprovinil," napsala Morleyová.

Nejlepší makedonští advokáti to ale u soudu neměli lehké. Kromě britského posudku o rychlosti jim totiž odmítl i další důkazy, mj. nahrávku pořízenou těsně po incidentu, svědectví patologa a vizuální prezentaci průběhu nehody. Přesto nakonec slavili úspěch. Nepochybně jim pomohl i postoj pozůstalých.

Pozůstalí: nic nechceme, pusťte ho

Makedonská média si všímala i náhlé proměny vystupování rodiny obětí. Ta záhy po havárii chtěla žalovat stát, že závodu nezabránil a vůči obžalovanému vznesl požadavek na odškodnění ve výši 100 tisíc liber (přes 4 mil. Kč).

Nedávno ale pozůstalí obrátili. Dcera mrtvých manželů Meri Gavroska dokonce najednou označila za viníky havárie své rodiče. Přidala se k ní i její babička, matka řidiče golfu. "Žádáme soud, aby propustil mladého Nicholase a umožnil mu odletět domů. Nechceme žádné odškodnění. Byl to zlý osud, který způsobil, že syn a otec udělali tak tragickou chybu, vjeli na hlavní silnici, aniž zastavili," uvedly ženy.

Soud je vyslyšel. Jejich právník Gjoko Tomovski počátkem tohoto týdne u soudu přiznal, že jednal s bratrem obviněného Oliverem. S jakým výsledkem, ale neprozradil.

Svědek ztratil paměť

Možné ovlivňování kauzy ze strany britské bohaté rodiny podtrhl i postoj jediného předvolaného svědka obžaloby. Motorista Georgi Galabovski nejdříve policii řekl, že Britové zraněným vůbec nepomohli, jen se koukli, co se stalo, a z místa tragédie ujeli. U soudu vše odvolal. Prý byl v šoku, a tak si na nic nepamatuje.

Letošní ročník Gumball 3000 zahrnoval i přejezd Česka. Startovné činilo 28 tisíc liber (přes milión korun). Po havárii v Makedonii byl ale předčasně ukončen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám