Hlavní obsah

Záběry z dronu na řecké spáleniště. Po zlepšení zemi čekají opět vedra a vítr

Katastrofální lesní požáry v Řecku se na jihu Peloponéského ostrova podařilo v pátek ráno dostat pod kontrolu, trvají však obavy, že zlepšení je pouze dočasné a současný stav se může změnit, uvedla státní televize ERT. Meteorologové v oblasti pro následující dny očekávají další vedra a vítr.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na požáry sežehlou Euboii v ŘeckuVideo: Reuters

 
Článek

V oblasti požárů došlo po dešti z posledních dnů k mírnému zlepšení, následující dny však mají být opět slunečné a větrné. Agentura DPA nicméně uvedla, že někteří hasiči a technika, které poskytlo Řecku přes dvacet zemí včetně Česka, se již přesouvají na jiná místa nebo se vracejí domů. Mluvčí českého hasičského záchranného sboru Rudolf Kramář už ve čtvrtek uvedl, že podle řecké strany česká mise v zemi skončí v sobotu s odjezdem v neděli.

Řecká vláda slíbila rychlé odškodnění obyvatelům zpustošených oblastí a od 18. srpna otevře speciální internetovou platformu, sdělil Ekathimerini.com, anglická verze deníku Kathimerini. Podle místního hasičského sboru bojovalo ve středu a ve čtvrtek na jižním pobřeží ostrova Euboia s požáry více než 800 hasičů. Oheň poničil celkem 1300 domů a 300 z nich zcela zlikvidoval.

Nynější požáry, které zasáhly zejména Peloponés a ostrov Euboia, jsou nejhoršími lesními požáry v Řecku od roku 2007. Podle Evropského systému informací o lesních požárech (EFFIS) bylo při nich od konce července do tohoto čtvrtka zničeno na 100 870 hektarů vegetace (asi dvojnásobek území Prahy), z toho více než polovina na ostrově Euboia (novořecky Evia). V létě 2007 zničily v Řecku požáry přes 250 000 hektarů lesa a olivových hájů a zabily osm desítek lidí. Kvůli nynějším požárům zemřeli dva lidé.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Spálený les na pobřeží řeckého ostrova Euboia

Itálie

V Itálii zemřeli čtyři lidé poté, co se na jihu země rozhořely ničivé lesní požáry. V oblasti Reggio Calabria nalezli ohořelé tělo 79letého muže, zatímco další muž ve věku 77 let zemřel ve stejném regionu, když se snažil před plameny ukrýt své stádo.

Řečtí vesničané nedaleko Olympu se odmítli evakuovat, raději hasili požár

Evropa

Jejich úmrtí následovala po smrti 53leté ženy a jejího 35letého synovce, kteří rovněž v Reggiu Calabria zahynuli minulý pátek při pokusu o záchranu rodinného olivového háje.

Regionální úřady na Sicílii zaznamenaly ve středu při vpádu tlakové výše zvané Lucifer teplotu 48,8 °C, nový italský a evropský rekord. Padl poblíž Syrakus a překonal tak dosavadní italské maximum 48,5 stupně, naměřený na Sicílii v roce 1999, a rekord 48 stupňů z roku 1977 v řecké Eleusídě.

48,8 °C nemusí být strop, vlna veder na jihu Evropy nekončí

Počasí

Desítky obětí v Alžírsku

Počet obětí lesních požárů na severu Alžírska vystoupil podle agentury AP na 69 mrtvých, alžírský server TSA uvádí 73 zemřelých. Mezi zemřelými je 28 vojáků, kteří pomáhali s evakuací.

V hornatém regionu Kabylsko, hustě obydlené zalesněné oblasti zhruba 100 kilometrů východně od Alžíru, vzniklo od pondělní noci několik desítek ohnisek požárů, které zachvátily lesy, keře a olivové háje.

Rozsáhlé požáry v Alžírsku zabily přes 40 lidí

Svět

Úřady některé z nich přičítají žhářům. „Třicet požárů současně ve stejném regionu nemůže být náhoda,“ uvedl v úterý ministr vnitra Kámil Bildžúd, který oblast navštívil.

Reklama

Výběr článků

Načítám