Hlavní obsah

48,8 °C nemusí být strop, vlna veder na jihu Evropy nekončí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplota 48,8 stupně Celsia, kterou ve středu odpoledne naměřili italští meteorologové v sicilském městě Syrakusy a která se v případě potvrzení stane nejvyšší teplotou naměřenou na starém kontinentu, může být záhy překonána, uvedli ve čtvrtek meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Vlna veder, která zasáhla jih Evropy, bude pokračovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jih Evropy sužují extrémní vedraVideo: Reuters

 
Článek

Dosavadní evropský rekord s hodnotou 48 °C, který naměřili v Athénách, se datoval do roku 1977. V samotné Itálii byla nejvyšší naměřená teplota o něco nižší – 47°C, zaznamenali ji v roce 2007 ve městě Foggia.

Meteorologové nyní očekávají, že s vlnou veder se bude nyní potýkat zejména Španělsko. Považují za pravděpodobné, že padne tamní historicky nejvyšší teplota 47,3 °C, která byla naměřena v roce 2017 ve městě Cordoba.

Sobotní očekávané teploty.

„Je tak vysoce pravděpodobné, že opět dojde k atakování nejvyšší dosažené evropské teploty a dosavadní rekord z Itálie tak bude mít pouze jepičí život,” konstatovali ve čtvrtek meteorologové z ČHMÚ.

Nejvyšší stupeň varování před velmi vysokými teplotami aktuálně platí vedle Sicílie právě i v některých španělských regionech. Příliv velmi teplého vzduchu z Afriky do obou zemí způsobuje tlaková výše nad Středozemním mořem.

Na Sicílii naměřili evropský teplotní rekord

Evropa

Kromě horka se ve Španělsku očekává také písečný prach ze Sahary. Situaci na mnoha místech ještě zhoršují lesní požáry.

I v Česku meteorologové očekávají v závěru týdne vysoké teploty, budou se však pohybovat „jen” lehce nad třicítkou.

Na závěr týdne dorazí tropy

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám