Hlavní obsah

Rozsáhlé požáry v Alžírsku zabily přes 40 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alžír

Nejméně 42 obětí si vyžádaly rozsáhlé požáry v Alžírsku, které se rozhořely v pondělí. Mezi mrtvými je 25 vojáků, kteří s ohněm bojovali a pomáhali se evakuací, uvedl premiér Ajman Bin Abdar Rahmán a požádal o zahraniční pomoc. Podle dalších zdrojů je obětí ještě více.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Alžírsko zachvátil lesní požár, při kterém zahynulo 42 lidí včetně vojákůVideo: Reuters

 
Článek

Desítky požárů se rozhořely v pondělí hlavně v chudém regionu Kabyla necelých 100 km východně od Alžíru. Vesnice v něm jsou odlehlé, těžko přístupné a mají jen omezené zdroje vody. Část obyvatel uprchla, další se snažili plameny zastavit pomocí lopat, košťat a kbelíků vody.

Požáry hoří i v dalších místech na severu země. Ničí lesy, olivovníky a zabíjejí stáda dobytka i hejna drůbeže.

Foto: Abdelaziz Boumzar, Reuters

alžírští hasiči bojují s ohněm v Tizi Uzu

Úřady uvádějí, že hoří 41 požárů v 18 regionech, 21 z nich okolo hlavního města oblasti Kabyla Tizi Uzu. Právě tam zahynulo v boji s ohněm 25 vojáků, kteří zachránili před plameny stovku obyvatel v horách u Tizi Uzu a Bidžaje.

Podle 92leté Fátimy Audiové z horské vesnice v regionu Kabyla to v pondělí vypadalo „jako konec světa“. „Báli jsme se, celá hora se změnila v obrovský požár.“ Srovnávala to s bombardováním napalmem během války za nezávislost, která skončila v roce 1962.

Foto: Abdelaziz Boumzar, Reuters

Alžířané se pokoušejí zastavit oheň v Tizi Uzu

Ministr vnitra Kamal Baldžúd, který v úterý navštívil Kabylu, připsal ohně žhářům, i když pro to neuvedl žádné důkazy: „Jenom ruce zločinců mohou být za současným propuknutím asi 50 ohňů v různých oblastech.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám