Hlavní obsah

Za výhrůžky smrtí princi Harrymu kvůli špinění rasy jdou neonacisté do vězení

Londýn

Dva neonacisté, kteří vyhrožovali smrtí princi Harrymu za to, že se oženil s Meghan Markleovou, jejíž matka je černoška, byli v úterý v Británii odsouzeni k trestu vězení, uvedla BBC. Devatenáctiletý Michal Szewczuk z Leedsu stráví za mřížemi čtyři roky a tři měsíce. O rok mladší Oskar Dunn-Koczorowski ze západního Londýna vyfasoval trest 18 měsíců v detenčním zařízení pro mladistvé. V době spáchání činu byl ještě nezletilý.

Foto: Eddie Mulholland, ČTK/AP

Princ Harry a jeho manželka Meghan

Článek

Mladíci loni v létě zveřejnili obrázky, na nichž má princ Harry u hlavy zbraň a cákance krve společně s nápisem Uvidíme se později, zrádče rasy. Kromě toho opěvovali norského masového vraha Anderse Breivika a psali o tom, že bělošky, které navážou intimní vztah s příslušníkem jiné rasy, by měly být oběšeny.

Soudkyně Rebecca Pouletová uvedla, že materiály byly násilné a výhrůžné. Obsahovaly popravy a znásilnění a propagovaly rasovou nesnášenlivost. Podle jejího názoru mohly působit jako návod k násilným trestným činům vůči židovskému obyvatelstvu a lidem, kteří nejsou běloši.

Státní zástupkyně Naomi Parsonsová uvedla, že mladíci měli podle svých vyjádření na internetu v plánu násilné činy uskutečnit, proto nešlo o plané výhrůžky od klávesnice počítače.

Oba byli součástí skupiny zvané Sonnenkrieg Division, která je považována za odnož zakázané neonacistické teroristické organizace Národní akce (National Action).

Reklama

Výběr článků

Načítám