Hlavní obsah

Za vražedné útoky na Romy padly v Maďarsku tři doživotní tresty

– Budapešť • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tři doživotní tresty vynesl v úterý budapešťský soud za vraždy Romů v letech 2008 až 2009. Čtvrtý obžalovaný, který dělal trojici při posledních dvou útocích řidiče, byl odsouzen k 13 letům vězení. Série vražd Romů si v Maďarsku vyžádala šest obětí.

Foto: MTI

Budapešťský soud vynesl tři doživotní tresty.

Článek

Agentura MTI informovala, že k doživotnímu trestu za úkladné vraždy byli odsouzeni Árpád Kiss, István Kiss a Zsolt Pető. István Csontos si odsedí za mřížemi 13 let za spolupachatelství. Čtyři muži jsou ve vězení už od roku 2009 a v případě Csontose se vyšetřovací vazba započítá do jeho trestu. Rozhodnutí soudu není pravomocné. Odsouzení, kteří patřili ke krajní pravici, se k vraždám nepřiznali.

Foto: MTI

Lidé před budapešťským soudem čekali na vynesení rozsudku

Zpravodaj serveru index.hu konstatoval, že všichni odsouzení přijali rozsudek bez známek emocí. Soudního přelíčení se zúčastnila řada příbuzných obětí, ale mnozí se do soudního sálu nedostali. Není vyloučeno, že příbuzní obětí podají žalobu také na maďarský stát za chyby a prodlevu při vyšetřování.

Vraždili i děti

Série devíti útoků začala 20. srpna 2008 v obci Galgagyörk a pokračovala v listopadu téhož roku v obci Nagycsécse, kde přišli o život József Nagy a Éva Illésová. Nejotřesnější případ se odehrál v obci Tatárszentgyörgy, kde 23. února 2009 vrazi zastřelili Róberta Csorbu a jeho čtyřletého syna. Na jejich dům hodili Molotovův koktejl. Když se muž snažil zachránit syna z hořícího domu, vrazi je zastřelili. [celá zpráva

K poslednímu útoku došlo 22. srpna 2009 v obci Kisléta, kdy zemřela 43letá Mária Baloghová a její 13letá dcera bude mít po útoku doživotní následky. [celá zpráva]

Foto: MTI

Příbuzní měli u soudu trička s fotografiemi a jmény obětí. Jejich vina byla barva pleti, hlásal nápis pod fotografiemi.

Skupina pachatelů byla zadržena 21. srpna 2009 v Debrecínu. Prokurátor v obžalobě uvedl, že pachatelé byli při všech svých činech motivováni rasovou nenávistí a své akce připravovali „s vojenskou přesností”. Útoky chtěli zastrašit celou komunitu. Podle obžaloby muži vypálili 78 střel, hodili 11 Molotovových koktejlů a ohrozili bezpečnost 55 lidí.

Romská menšina podle statistik představuje téměř desetinu obyvatel desetimilionového Maďarska. Bezmála 70 procent Romů je nezaměstnaných, jen pět procent mladých Romů dokončí střední školu a sotva 1,2 procenta z nich se dostane na vysoké školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám