Hlavní obsah

Za vraždu sestry kvůli „cti” dostal Afghánec v Rakousku doživotí

– Vídeň

Rakouský soud poslal ve středu na doživotí do vězení mladého Afghánce, který před rokem zavraždil na ulici ve Vídni 28 ranami nožem svou mladší sestru. Svůj zločin zdůvodnil tím, že dívka poskvrnila čest rodiny tím, že se jí vzepřela a že ji opustila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle médií tak učinila, protože byla obětí opakovaného domácího násilí a nechtěla být poslána zpět do Afghánistánu k vynucenému sňatku.

Muže, kterému je kolem 22 let, zadržela policie loni v září krátce po činu. Dívku, které bylo mezi 17 a 18 lety a která našla útočiště ve zvláštním centru, se pachateli podařilo vypátrat. Napadl ji za bílého dne na cestě do učiliště.

Po zatčení mladý vrah, který se přistěhoval do Rakouska v roce 2013, vyšetřovatelům řekl, že je "dobře, že je mrtvá, protože zneuctila svou rodinu".

Soudní senát vynesl rozsudek jednomyslně. "Tímto činem jste se vyloučil ze společnosti," sdělil odsouzenému předseda soudu Stefan Apostol. Podle prokuratury se oběť dopustila ve vrahových očích jediné chyby, a to že odmítla vyhovět omezením vynucovaným v afghánské společnosti.

Advokát odsouzeného podal odvolání s tvrzením, že mladík nebyl v době činu dospělý. To ale vyvrátila expertní skupina lékařů, podle níž mu bylo v době vraždy nejméně 21 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám