Hlavní obsah

Za vraždu novinářky Politkovské hrozí expolicistovi dvanáct let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ve středu v Moskvě vyvrcholil soud s bývalým policistou Dmitrijem Pavljučenkovem, který je obžalován ze spoluúčasti na vraždě známé ruské novinářky Anny Politkovské. Prokurátorka Gulčechra Ibragimovová pro něj požaduje trest dvanácti let vězení.

Foto: ČTK/AP

Dmitrij Pavljučenkov

Článek

Před moskevským městským soudem prohlásila, že navrhovanou výši trestu ovlivnila aktivní spolupráce obžalovaného s vyšetřovateli, jeho doznání i projevená lítost.

Náčelník Pavljučenkov nechával podle obžaloby komentátorku opozičního listu Novaja gazeta sledovat a detailně zaznamenal její denní rozvrh. Informace pak předal vykonavatelům vraždy. Obviněn je i z toho, že najatým zabijákům zajistil vražednou zbraň, pistoli s tlumičem a náboji.

V roce 2011 Pavljučenkov přistoupil na spolupráci s vyšetřovateli vraždy s tím, že bude souzen v samostatném přelíčení odděleném od procesu s dalšími členy vražedného komanda. Jeho soud ve středu v Moskvě vyvrcholil závěrečnou řečí prokurátorky s návrhem trestu.

Nabídl podíl na odškodnění

Příbuzní Politkovské proti oddělení Pavljučenkovova procesu protestovali, ale soud jejich stížnosti nevyhověl. Pozůstalí rovněž v civilním řízení požadují výplatu deseti miliónů rublů jako kompenzaci újmy, kterou jim vrazi smrtí Politkovské způsobili. Pavljučenkov dnes u soudu řekl, že je ochoten zaplatit pětinu této sumy, protože se na atentátu podílel spolu s ostatními.

Vyšetřovatelé ze spáchání zločinu dále obviňují čečenské sourozence Rustama, Ibragima a Džabraila Machmudovovy, bývalého policistu Sergeje Chadžikurbanova a čečenského obchodníka Lom-Aliho Gajtukajeva, který prý objednávku vraždy dostal. Jméno hlavní postavy atentátu na Politkovskou, tedy osoby, která si vraždu objednala, ale stále zůstává zahaleno tajemstvím. Spekuluje se o ruských tajných službách či o promoskevském čečenském vládci Ramzanu Kadyrovovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám