Hlavní obsah

Za katastrofu s toxickým červeným kalem půjde exředitel maďarské hliníkárny do vězení

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za únik toxického červeného kalu, který způsobil smrt deseti lidí, dostal bývalý generální ředitel hliníkárny v maďarském městě Ajka Zoltán B. dva a půl roku nepodmíněně, jeho bývalý náměstek József D. půjde do vězení na dva roky. V pondělí o tom rozhodl soud ve městě Győr.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archivní záběry z října 2010 po úniku toxického kalu z maďarské hliníkárnyVideo: Reuters

 
Článek

Agentura MTI informovala, že kromě obou jmenovaných bylo odsouzeno další šest lidí podmíněně, jeden dostal peněžitý trest, jednomu byla udělena důtka a pět lidí bylo osvobozeno.

Bývalý generální ředitel se nadále cítí nevinen. „Jsou takové tragédie, které se stanou, i když každý dodržuje všechny předpisy,“ uvedl Zoltán B.

Foto: MTI

Zoltán B. u soudu

V roce 2016 soud ve městě Veszprém všechny obviněné osvobodil s tím, že k protržení hráze a úniku toxického kalu došlo kvůli nezaviněné ztrátě stability půdy a nečekanému pohybu půdy. V roce 2017 však vyšší soud ve městě Győr tento rozsudek zrušil a nařídil nové soudní přelíčení, napsala agentura MTI.

Foto: MTI

Soud ve městě Györ

Hráz odkalovací nádrže se protrhla 4. října 2010. Toxický kal zasáhl obce Kolontár, Devecser a Somlóvásárhely. Deset lidí přišlo o život a další 200 utrpělo zranění. Vlna se dostala až do vzdálenosti 18 kilometrů od místa nehody.

Stovky lidí musely opustit své domovy a v okolí bylo kontaminováno 800 hektarů půdy. Řeka Marcal byla znečištěna jedovatými látkami, které v ní zničily veškerý život. Byla to největší ekologická katastrofa v dějinách Maďarska.

Reklama

Výběr článků

Načítám