Hlavní obsah

Za ruské problémy může spiknutí Západu, prohlásil šéf rozvědky

– Moskva

Prudký pád kurzu ruského rublu a pokles cen ropy na mezinárodních trzích je podle šéfa ruské rozvědky výsledkem protiruského spiknutí západních států. Ředitel Služby vnější rozvědky (SVR) Michail Fradkov to ve čtvrtek v Moskvě řekl zpravodaji agentury Bloomberg. Cílem Spojených států a jejich spojenců je podle Fradkova přinutit Rusko, aby se věnovalo řešení vnitřních problémů.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin a šéf SVR Michail Fradkov na archivním snímku

Článek

Ruský rubl od začátku letošního roku ztratil polovinu své hodnoty a cena ropy, významného ruského vývozního artiklu, klesla o třetinu. Ruský rozpočet se podle moskevských ekonomů dostává do problémů, které tak mohou vážně komplikovat výkon ruské ekonomiky.

Nemalý vliv na stav ruského hospodářství mají také západní sankce vyhlášené kvůli ruské anexi Krymu a podpoře, kterou Moskva poskytuje východoukrajinským separatistům.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hry spekulantů

Podle Fradkova jsou za propad kurzu rublu odpovědné zahraniční investiční fondy, které se dohodly na spekulativním útoku na ruskou měnu.

"Jakékoli spekulace se opírají o konkrétní schémata a za těmito schématy stojí konkrétní lidé," řekl šéf ruských špionů. Západní finanční instituce mají v Rusku agenty a prostředníky, jejichž prostřednictvím podnikají své koordinované útoky, řekl Fradkov.

Součástí těchto "her" je podle ředitele SVR nejen poklesu kurzu rublu, ale i snížení ceny ropy. Za propad cen této suroviny jsou podle Fradkova zodpovědné Spojené státy. Washington chce Kreml přinutit, aby se zabýval vnitropolitickými problémy, místo aby posiloval roli Ruska v zahraniční politice, soudí Fradkov.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek ve výročním parlamentním projevu prohlásil, že ruské úřady dobře vědí, kdo konkrétně stojí za neutěšeným stavem ruské měny. Šéf Kremlu vyzval ruskou centrální banku, aby spekulanty za každou cenu ztrestala. "Má na to své nástroje," řekl Putin bez dalšího vysvětlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko varuje NATO před demonstrací síly

Demonstrace síly NATO na její východní hranici může zvýšit vojenské napětí v oblasti a vést k vážným vojenským incidentům, varoval ve středu ruský velvyslanec...

Výběr článků

Načítám