Hlavní obsah

Za ohnisko koronaviru „v německém Wu-chanu” může špatná klimatizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bonn

Za první ohnisko koronaviru v Německu v Gangeltu v okrese Heinsberg u nizozemských hranic může špatná ventilace, plyne ze studie univerzity v Bonnu, která ještě nebyla podrobena oponentuře. Koronavirus se šířil v městském sále, kde se loni v únoru konal karneval. O městě se pak mluvilo jako o německém Wu-chanu.

Foto: Profimedia.cz

Prvním velkým ohniskem koronaviru v Německu byl Gangelt

Článek

Právě ze 42tisícového Gangeltu se loni šířila nákaza do dalších míst v Severním Porýní-Vestfálsku.

Ze 411 účastníků karnevalu měla skoro polovina pozitivní testy na koronavirus. Sedmačtyřicetiletý muž, který byl členem „mužského baletu“, byl první osobou v zemi, která s covidem-19 skončila na JIP.

Po analýzách dat o nakažených se ukázalo, že za šířením viru stál právě karneval ve městě. Univerzita v Bonnu, která prováděla výzkum, uvedla, že na vině byla špatná klimatizace.

Covid-19 se šíří vzduchem více, než se uvádělo

Koronavirus

Do sálu přiváděla z celkového objemu jen 25 procent čerstvého vzduchu. Virus přežíval v klimatizaci a nejvíce ohroženi byli lidé, kteří seděli u jejích výdechů.

„Znovu všechno ukazuje, že aerosoly a ventilace hrají klíčovou roli při rozhodování, kde může být infekce, a kde ne,“ řekl virolog Hendrick Streek, který se na studii podílel.

Ještě loni v létě se přitom nepředpokládalo, že by se virus přenášel aerosoly, mluvilo se jen o kapénkové nákaze, při níž stačí udržovat odstup půldruhého metru a riziko nákazy během krátkého setkání je malé.

Naopak se spekulovalo o přenosu přes předměty a kontaminované povrchy.

Kontroverzní zjištění

Streek byl loni kritizován, že zveřejňoval předčasné závěry a že jeho zjištění měla sloužit jako vědecké zdůvodnění pro ukončení lockdownu.

Podle výzkumníků se neprokázalo, že by účastníci akce pili z jedné nádoby a že by k nákaze přispělo uvolněné chování způsobení pitím alkoholu.

„Určili jsme množství zkonzumovaného alkoholu a nezjistili žádný vliv množství zkonzumovaného alkoholu,“ stojí ve studii. Ve stejné míře se nakazili střízliví jako ti v podroušeném stavu.

Přestaňte kouřit, uvolníte lůžko v nemocnicích, vyzývají lékaři

Koronavirus

„Neexistuje důkaz pro zvýšené riziko nákazy, která byla způsobena větší blízkosti dalších osob,” uváděla dále studie. Záleželo více na vzdálenosti od výdechu klimatizace. Ukázalo se však, že starší lidé se nakazili snáze než děti.

U kuřáků byla také menší pravděpodobnost nákazy, a to i při zohlednění času, který strávili mimo sál, protože si chodili zakouřit ven.

Lékaři přitom varují, že kouření může zhoršit průběh covidu-19 a vyzývají lidi, aby přestali kouřit. Právě tato zjištění vedla ke kontroverzím okolo výzkumu, na který dala spolková země 65 tisíc eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám