Hlavní obsah

Za kontroly na hranicích si ČR může sama, je odstrašujícím příkladem, vzkázal německý poslanec

Bohumír Žídek, Novinky, ČTK, Bohumír Žídek

Česko si za obnovení kontrol na hranicích se Spolkovou republikou Německo může samo vzhledem ke svému laxnímu přístupu ke globální pandemii nemoci covid-19. V projevu v německém Spolkovém sněmu (Bundestagu) to uvedl Alexander Krauß z vládní Křesťanské demokratické unie (CDU).

Foto: Profimedia.cz

Alexander Krauß z vládní Křestanské demokratické unie (CDU) byl vůči Česku kritický, ačkoliv k němu má velmi blízko.

Článek

„Na Česku se můžeme učit, co se nemá dělat, například vyhlašovat konec pandemie,” řekl. Dodal, že nyní není na tahu německá vláda, ale vláda Andreje Babiše, jež musí infekci dostat pod kontrolu.

Poslanec přitom zdůraznil, že sám pochází ze saského Krušnohoří nedaleko hranic s českým okresem Karlovy Vary (německy Karlsbad).

Krauß reagoval na požadavek liberálů opoziční FDP, kteří dlouhodobé hraniční kontroly odmítají. Podle FDP má také Spolková republika zlepšit podmínky pro takzvané pendlery, tedy občany Česka, již za prací dojíždějí do Německa.

Stejný přístup jako vůči Česku uplatňuje Německo i na hranicích s rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko.

Blatný: V uzavřených okresech jsou náznaky zlepšení

Koronavirus

Sám Krauß přitom patří k politikům, kteří dlouhodobě mají k Česku blízko. Jsou to jen tři dny, kdy vyzýval k tomu, aby Spolková republika přijala z oblasti Krušnohoří pacienty s covidem. „V našem sousedním okrese na české straně se virus dostal mimo kontrolu,“ konstatoval tehdy.

Saskokamenický (chemnitzský) deník Freie Presse připomněl obzvláště rychlé šíření v okresech Sokolov a Karlovy Vary (německy Falkenau a Karlsbad).

„Můžeme pomoci a měli bychom pomoci,“ zdůraznil Krauß.

Německo od 14. února považuje Česko a většinu Tyrolska za oblasti s výskytem mutací koronaviru. Cestování do Německa z těchto oblastí je tak omezeno.

Překračovat hranice mohou s negativním testem němečtí občané, lidé s pobytem v Německu, dopravci a pendleři vybraných profesí. Všichni s výjimkou přeshraničních pracovníků a řidičů kamionů musí po příjezdu do karantény.

Vláda požádá Německo a Polsko o pomoc s pacienty s covidem

Domácí

Benjamin Strasser z FDP kritizoval německý kabinet Angely Merkelové (CDU) za to, že se nepoučil z loňského jara. Tehdy země včetně Česka za první vlny pandemie uzavřely své hranice.

„Bylo to těžké, ale nezbytné rozhodnutí,“ uvedl Krauß k aktuálním opatřením.

Starosta Chebu Antonín Jalovec ve čtvrtek na Twitteru připomněl velkou solidaritu ze strany Němců. „Právě v nejhorších dobách se objevují ty nejkrásnější projevy lidství a solidarity,“ napsal Jalovec k dopisu starosty Tharandtu Silvia Ziesemera.

„Jménem všech občanek a občanů města (...) chci Vám, milý kolego Jalovče, zaměstnancům Vaší městské správy, všem lidem v partnerském městě Chebu a zejména lékařům a zdravotnickému personálu popřát sílu a vytrvalost,“ napsal Ziesemer v dopise formulovaném v češtině.

„Všem v Chebu ze srdce přejeme, aby se společnými silami podařilo koronavirovou krizi překonat,“ dodal.

„Upozorňuji, že Cheb a saský Tharandt historicky nic nespojuje a s panem starostou Ziesemerem jsme se nikdy nepotkali. O to je jeho dopis úžasnější,“ komentoval to Jalovec.

Merkelová zavolala Babišovi. Němci nabízejí další lůžka

Evropa

Jalovec dlouhodobě volal po tom, aby Česko využilo německé nabídky pomoci ve věci převzetí covidových pacientů. Česká vláda však opakovaně tuto nabídku oslyšela. Ministr Jan Blatný (za ANO) argumentoval tím, že odmítnutí německé pomoci má symbolický rozměr.

Teprve v posledních dnech, kdy se situace zdá být skutečně bezútěšnou, se zdá, že český postoj se obrátil. Zda však skutečně dojde k přijetí německé nabídky, se teprve uvidí.

Reklama

Související články

Němci nám fandí, ale jen občas

Nakladatelství Prestel a Deutscher Taschenbuch Verlag nabízejí kompletní řadu akademických dějin německého umění od středověku po současnost – Geschichte der...

Výběr článků

Načítám