Hlavní obsah

Za holocaustu se mnoho lidí v Maďarsku chovalo ostudně, přiznal Orbán

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský premiér Viktor Orbán v pondělí uznal podíl maďarských úřadů na vyvražďování Židů. „Byli jsme bezcitní a lhostejní, když jsme měli pomáhat. Mnoho, velmi mnoho Maďarů zvolilo zlo před dobrem a ostudné jednání před čestným,“ uvedl Orbán při budapešťské vzpomínkové akci.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán a předseda židovské obce András Heisler

Článek

Premiér promluvil na shromáždění na budapešťském židovském hřbitově v ulici Kozma u hrobu několika stovek židovských vojáků, kteří bojovali na straně Rakousko-Uherska v první světové válce. „Cesta od bojového přátelství za první světové války ke koncentračním táborům za druhé světové války je nepochopitelná,“ citovala Orbána agentura MTI.

Předseda Federace maďarských židovských obcí András Heisler Orbánova slova přivítal. „Považujeme za velmi důležité ukázat, že maďarští Židé jsou po staletí součástí maďarského národa,“ uvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Židovské organizace před časem poukazovaly na snahu Orbánovy vlády ukázat Maďarsko jako oběť německé agrese a na německou okupační armádu svalit odpovědnost za holocaust. Krátce po německé okupaci Maďarska v roce 1944 bylo ze země deportováno asi půl miliónu Židů.

Protesty vyvolal památník postavený vloni v centru Budapešti, který symbolizuje Maďarsko jako oběť německé agrese. Německá říšská orlice na památníku útočí na archanděla Gabriela, symbol Maďarska. Levicová opozice a židovské organizace v tom vidí pokus o falšování dějin. „Vždyť maďarské úřady se aktivně zúčastnily všech protižidovských akcí. Maďarsko určitě nebylo nevinným andělem. Už před příchodem Němců tu byly protižidovské zákony a ghetto,“ řekl Právu rabín Zoltán Radnóti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám