Hlavní obsah

Lukašenko se vydal do vězení, kde přesvědčoval opozici

Právo, ama

Překvapivé setkání s vězněnými opozičními politiky uspořádal v sobotu v budově tajné policie KGB běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Řekl, že chtěl „uslyšet názory všech“. Provládní média zveřejnila snímek, na kterém u stolu sedí přinejmenším 12 lidí včetně Viktara Babariky, předáka opozice a bývalého bankéře považovaného před srpnovými prezidentskými volbami za hlav­ního Lukašenkova oponenta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lukašenko navštívil ve vězení zástupce opoziceVideo: AP

 
Článek

Tisková služba z více než čtyřhodinové schůzky zveřejnila jen Lukašenkovu větu, že „ústava se na ulici napsat nedá“.

V Minsku i dalších městech přitom včera pokračovaly protesty a úřady masově zatýkaly místní i zahraniční novináře.

Úřady v sobotu poprvé umožnily Svjatlaně Cichanouské, bývalé prezidentské kandidátce, jež v zahraničí zastupuje běloruskou opozici, telefonický rozhovor s vězněným manželem, místo něhož kandidovala na prezidentský úřad.

„Dal jsem Cichanouské na cestu 15 tisíc dolarů“

„Vidím tě v televizi. Ukazují tě tady každý den. Včera řekli, že ti dali 15 tisíc,“ řekl podle záznamu Cichanouskij, který je už od května za mřížemi za údajné kriminální delikty.

Z Běloruska odvolala velvyslance i Praha

Evropa

Narážel tak na Lukašenkovo tvrzení, že Cichanouská dostala před odjezdem do ciziny od úřadů 15 tisíc dolarů, „aby měla peníze na život v jiné zemi“. „Tato běloruská občanka zapomněla, že ji prezident zachránil,“ řekl Lukašenko s tím, že jeho služby odvrátily pokus o její upálení, který se podle něj chystal jako v době protestů v ukrajinské Oděse. „Chyběla jim ‚sakrální oběť‘,“ řekl na adresu opozice.

Dodal, že když si Cichanouská stěžovala, že nemá peníze, nařídil „vyčlenit z rozpočtu státních podniků 15 tisíc dolarů a dát jí je“. „S ochrankou, s lidmi, které si vybrala jako doprovod, jsme ji odvezli do Litvy k dětem… Děkovala, plakala. V Litvě se jí však rychle zmocnily litevské služby,“ popsal svou verzi odjezdu.

Desetitisíce Bělorusů vyrazily do ulic. Policie proti nim použila vodní dělo

Evropa

Cichanouská Lukašenkovo tvrzení nijak neokomentovala. V rozhovoru s manželem jen ironicky poznamenala „plus ještě 900 tisíc za gaučem“ a vyvolala jeho smích. Narážela na peníze, které běloruské úřady údajně našly schované ve venkovské chatě Cichanouských.

Reklama

Výběr článků

Načítám