Hlavní obsah

Vzal teroristovi zbraň, ale ta byla zaseknutá. Svědek popsal teror v pařížském obchodě

– Paříž

Amedy Coulibaly, který v pátek ve jménu Islámského státu přepadl košer obchod v Paříži, zabíjel ještě před policejní akcí. Potvrdil to svědek citovaný v sobotu serverem Le Point. Mickael B. vypověděl, že jeden ze zákazníků vzal teroristovi jednu jeho zbraň, která ale byla zaseknutá. Coulibaly ho okamžitě zastřelil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah v košer obchodě v Paříži (video neobsahuje zvuk)Video: Reuters

 
Článek

„Mířil jsem se zbožím k pokladně, když jsem uslyšel velmi hlasitou ránu. Nejdřív jsem si myslel, že je to petarda. Když jsem se ale otočil, viděl jsem muže tmavé pleti s dvěma kalašnikovy,“ vylíčil Mickael, který byl v obchodě se svým tříletým synem. Společně utekli do chladírny ve skladištní části prodejny. [celá zpráva]

„Popadl jsem syna za límec a utekl s ním dozadu. Tam jsme společně s dalšími zákazníky seběhli po točitém schodišti do sklepení. Vtěsnali jsme se do jedné z chladicích místností, takže nešly zavřít dveře. Byli jsme zděšení,“ řekl Mickael.

Foto: ČTK/AP

Amedy Coulibaly

„O pět minut později přišla skladnice, kterou poslal ten zabiják. Řekla, že vzkazuje, že máme jít nahoru, jinak nastanou jatka. Odmítl jsem tam jít.“

„O pár minut později se ta pracovnice vrátila s tím samým vzkazem. Tentokrát jsem se rozhodl jít s ní nahoru.“

Odložená zbraň nefungovala

„Nahoře v kaluži vlastní krve umíral muž. Ten terorista se nám představil. Byl podivně klidný. Řekl nám: ‘Jmenuji se Amedy Coulibaly, jsem z Mali a muslim, patřím k Islámskému státu‘,” uvedl Mickael.

„Pak nám řekl, ať dáme na zem své telefony. Procházel ozbrojený prodejnou a ospravedlňoval se. Mluvil o Palestině, francouzských věznicích, o svém bratru v Sýrii a spoustě dalších věcí“.

Foto: Profimedia.cz

Policisté vyvádí z košer obchodu rukojmí.

„Najednou se jeden zákazník chopil jedné z jeho zbraní, kterou nechal u pokladny. Nefungovala. Ten terorista ji tam nechal, protože se po prvních výstřelech zasekla. On se otočil a toho zákazníka zastřelil. Byl na místě mrtvý,“ popsal Mickael.

Následně se útočník obrátil přímo na Mickaela a přikázal mu, aby zavolal do médií. Mickael uposlechl.

„Od té chvíle nepřestal telefon zvonit. Většinou to byli novináři. Řekl jsem jim, že teď není vhodná chvíle.”

Foto: Profimedia.cz

Mezi drženými byly i ženy.

„Můj syn začal plakat, chtěl jít domů. Říkal, že ten terorista je zlý člověk,“ pokračoval Mickael, jemuž se prý později podařilo tajně spojit s policií, zatímco únosce procházel obchodem. „Policista mi řekl, že bychom se měli připravit na to lehnout si na zem, až přijde útok, což bude brzy. Bylo jasné, že terorista byl připraven zemřít. Říkal, že to je jeho odměna. V každé ruce měl zbraň a vedle krabice s náboji,“ dodal Mickael.

Coulibaly hrozil smrtí rukojmích, pokud policie zabije bratry Kouachiovy, kteří ve středu vyvraždili redakci týdeníku Charlie Hebdo. Dvojice se zabarikádovala v tiskárně v Dimmertinu-en-Goële a policie ji obklíčila. Ve chvíli, kdy byli po smrti, bylo jasné, že se blíží ke konci i drama v pařížské prodejně.

„Najednou se začal modlit. Můj telefon byl pořád v provozu a policie to všechno slyšela. Za pár minut se nadzdvihla mříž obchodu a my jsme věděli, že začíná útok. Vrhli jsme se na zem. Ten hluk byl ohlušující,“ uvedl Mickael.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Coulibaly zavraždil čtyři lidi, než ho policie zlikvidovala. Obětmi byli muži ve věku 21, 22, zhruba 40 a 60 let. Coulibaly má svědomí také smrt policistky ze čtvrtka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám