Hlavní obsah

Vývoj v Afghánistánu podpořil extremisty v Británii, varuje šéf MI5

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Pád afghánské vlády a vítězství Tálibánu pravděpodobně dodá odvahu teroristům v Británii, varoval v rozhovoru pro BBC ředitel britské tajné služby MI5 Ken McCallum, i když dodal, že teroristické hrozby se nemění přes noc.

Foto: Profimedia.cz

Ředitel MI5 Ken McCallum

Článek

„Není pochyb, že události v Afghánistánu dodají odvahu a posílí některé z těchto extremistů. Být ostražitý vůči tomuto druhu rizik je přesně to, na co se moje organizace spolu s dalšími hrozbami zaměřuje,“ řekl McCallum.

Šéf MI5 uvedl, že zatímco vláda bude soudit Tálibán podle jeho činů, měla by britská tajná služba mít plán pro případ většího rizika.

„Teroristické hrozby se nemění přes noc ve smyslu řízeného spiknutí nebo výcvikových středisek a infrastruktury, což jsou věci, z nichž se al-Káida těšila v době 11. září,” přiznal McCallum.

Britská tajná služba MI5 nevyužila šance zabránit atentátu na koncert v Manchesteru

Evropa

„Z jejich podstaty zabere čas tyto věci vybudovat, aby bylo naše dvacetileté úsilí redukovat teroristickou hrozbu z Afghánistánu úspěšné,“ dodal.

„I když řízená spiknutí a centrálně organizované teroristické činy trvá déle obnovit, tak přes noc tu můžeme mít psychologickou podporu, morální podporu extremistům v Británii i v jiných zemích,“ varoval McCallum.

Připomněl, že zatímco počet velkých teroristických útoků se zredukoval, narostl tzv. inspirovaný terorismus, tedy činy jednotlivců nebo malých skupin, které nejsou přímo řízené. Lidé se pouze rozhodnou zaútočit pod vlivem radikální ideologie.

Upozornil, že Islámský stát dokázal něco, co se nepovedlo al-Káidě, a to inspirovat lidi k útokům menšího rozsahu.

„Potřebujeme být ostražití jak k nárůstů inspirovaného terorismu, který se stal trendem v posledních pěti deseti letech, tak k možnému opětovnému přibývání útoků, jaké prováděla al-Káida,“ zdůraznil McCallum.

Teroristických hrozeb přibývá a čas na zásah se krátí, varoval šéf MI5

Evropa

McCallum také zmínil, že v posledních čtyřech letech se podařilo předejít 31 větším útokům, z nich šest jich mělo být spácháno v době pandemie.

I když nadále převažovaly plány na útoky ze strany islamistů, vzrostl počet plánů na útoky ze strany ultrapravice. „Je mi to líto říkat, ale teroristické hrozby Spojenému království jsou reálné a přetrvávající,“ dodal McCallum.

Reklama

Výběr článků

Načítám