Hlavní obsah

Výsledek německých voleb ovlivnili muži s motýlími křídly

Do výsledku voleb svými postoji, respektive činy nezanedbatelně promluvili tři lidé, kteří se drží mimo světla reflektorů. „Víte, ve volebním boji se vždycky objeví tzv. efekt motýlích křídel, tedy zdánlivé maličkosti, které nabobtnají tak, že mohou i zničit,“ přiznává v týdeníku Stern Stefan Weber (51).

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Spolupředsedkyně německé strany Zelených a kandidátka na kancléřku Annalena Baerbocková

Článek

Osmadvacátého června zveřejnil ve svém Blogu pro vědeckou poctivost fakt, že Annalena Baerbocková, kandidátka Zelených na kancléřský úřad, se ve své knize uchýlila přinejmenším k pěti sporným pasážím.

Do týdne se z pěti stalo 43 opsaných pasáží knihy – a vyhlídky Baerbockové, že vystřídá Angelu Merkelovou, vzaly za své. „Nejsem žádný politický hráč, jen ze všech sil bojuji proti plagiátorství,“ odpovídá Weber na otázku, zda je spokojen.

Zákon omerty

Je sobota 17. července, krátce poté, co stoletá voda zpustošila výseč malebného Porýní. Armin Laschet, který také touží stát se předsedou spolkové vlády, zavítal spolu s prezidentem FrankemWalterem Steinmeie rem do regionu.

Německé volby: Ženy a penzisté trestali konzervativní CDU/CSU

Evropa

Zatímco Steinmeier před tiskem pronáší slova o tom, že „osud lidí nám rozdírá srdce“, postává Laschet v malé skupině pár metrů za ním. Na chvíli se zdá, že se báječně baví, směje se, jiskří mu v očích.

Až dosud se neví, kdo záběry rozšířil po sociálních sítích. Frank Rock (51), zemský rada za Laschetovu CDU, byl také u toho, podle některých zdrojů přímo z místa žertoval tak, že se Laschet neubránil chechotu.

Volby v Německu vyhráli sociální demokraté, kancléře jistého nemají

Evropa

Od té doby však zachovává zákon omerty, jedno z přikázání sicilské mafie – mlčí jako hrob. Na dotaz Sternu sdělila šéfka jeho tiskového úřadu: „Pan zemský rada se nebude k záležitosti vyjadřovat.“ Bernard Südbeck (54), vrchní prokurátor z Osnabrücku a člen CDU, nařídil dva týdny před volbami razii na spolkovém ministerstvu financí řízeném Olafem Scholzem, jehož si sociální demokracie (SPD) vyvolila za uchazeče o kancléřský úřad, a ministerstvu spravedlnosti řízeném rovněž SPD.

Důvod? Podezření z praní špinavých peněz v instituci spadající pod finance, přesněji řečeno údajným nekonáním celní centrály proti praní špinavých peněz v jedné africké zemi.

Dvouhodinové fronty, popletené lístky, zavřené ulice. Volby v Berlíně provází chaos

Evropa

Shoda okolností, náhoda, záměr v načasování? „Konal jsem svou povinnost,“ trvá si na svém Südbeck.

Reklama

Výběr článků

Načítám