Hlavní obsah

Volby v Německu vyhráli sociální demokraté, kancléře jistého nemají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německé parlamentní volby vyhráli sociální demokraté (SPD), kteří v nedělním hlasování získali podle předběžných výsledků 25,7 procenta hlasů. Na druhé příčce skončila konzervativní unie CDU/CSU se ziskem 24,1 procenta hlasů, což představuje po 16 letech vlád kancléřky Angely Merkelové rekordní minimum, napsala agentura DPA.

Článek

Zelení se 14,8 procenta na třetí příčce naopak dosáhli historického maxima. Následují liberální svobodní demokraté (FDP) s 11,5 procenta. Protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) s 10,3 procenta klesla z třetího místa, na kterém byla před čtyřmi lety, na páté místo. Postkomunistická Levice obdržela 4,9 procenta hlasů.

Bavorská CSU se dostala do Spolkového sněmu

Evropa

Očekává se, že vrcholní představitelé stran se budou v pondělí radit o výsledcích nedělních voleb do Spolkového sněmu i o možných koalicích. Budoucí německá vláda bude s největší pravděpodobností složená ze tří formací. Otevřené zůstává, kdo bude kancléřem.

Deník Bild už v neděli načrtl případné varianty koalic a možností, kdo by mohl stát v čele německé vlády. Vzhledem k neúspěchu postkomunistické Levice padá nejčastěji zmiňovaná varianta koalic, a to SPD + Levice + Zelení.

V úvahu podle Bildu přichází velká koalice, tedy SPD a CDU/CSU, kdy by ale kancléřem byl Olaf Scholz. Ve hře je i takzvaná Jamajka koalice (CDU/CSU + FDP + Zelení). Deník Bild tvrdí, že v tomto případě by byl kancléřem Armin Laschet. Další variantou je semaforová koalice (SPD + FDP + Zelení), tu by vedl Scholz. Možností je koalice nazývaná Keňa, tedy SPD + CDU + Zelení, kterou by vedl Scholz. Poslední variantou je koalice SPD + CDU + FDP, tu by mohl vést Scholz.

Předseda FDP Christian Lindner už v neděli večer navrhl, aby nejprve k jednacímu stolu usedly obě menší strany a ujasnily si své priority.

Foto: Xinhua/Stefan Zeitz, ČTK

Kandidát SPD na kancléře Olaf Scholz slaví vítězství ve volbách.

Anketa

Koho byste raději viděli jako německého kancléře?
Olafa Scholze (SPD)
51,2 %
Armina Lascheta (CDU-CSU)
26,4 %
Někoho jiného
22,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 621 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám