Hlavní obsah

Vyšetřovatelé zveřejnili fotografii trysky Buku, který sestřelil malajsijské letadlo

– Amsterdam

Společný mezinárodní tým JIT, který chce před soudem řešit pád malajsijského Boeingu 777 na východní Ukrajině, zveřejnil v pondělí fotografii trysky protiletadlové rakety Buk nalezené na místě havárie. Právě tato střela zřejmě letoun zasáhla, uvedly BBC, Dutchnews a Business Standard.

Foto: Maxim Zmeyev/Files, Reuters

Hasič mezi troskami spadlého Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines

Článek

Nizozemci vedený JIT, ve kterém působí i zástupci Austrálie, Malajsie, Belgie a Ukrajiny, se zaměřuje na trestněprávní vyšetřování a své závěry míní zveřejnit na podzim.

„Po tomto létě společný vyšetřovací tým představí první výsledky kriminálního vyšetřování pádu stroje letu MH-17,“ řekl nizozemský prokurátor.

„Zabývá se zbraní, která byla použita při sestřelu letadla a přesným místem odpálení zbraně,“ dodal prokurátor k průběžné zprávě s tím, že vyšetřování je „v pokročilé fázi“.

Potřebuje ale od Rusů ještě získat technické a operační podrobnosti o raketě Buk a místě odpalu.

Fotografie trysky nalezené u trosek

Výsledky své práce tým JIT, který vedou Nizozemci, protože nejvíce obětí bylo nizozemských, ve zprávě nezveřejní. Plánuje případ předložit rovnou soudu.

Případem se také zabývá Holandský bezpečnostní úřad (DSB). Ten ale havárii vyšetřuje z technického hlediska. Loni uvedl, že boeing sestřelila raketa 9N314M Buk.

Právě nález trysky považuje DSB za klíčový důkaz. Fotografii trysky použil loni v říjnu předseda DSB Tjibbe Joustra, když představoval prozatímní závěry vyšetřování. [celá zpráva]

Zakladatel nezávislé investigativní skupiny Bellingcat Eliot Higgins, která se také věnuje pádu malajsijského stroje, uvedl na Twitteru, že tryska byla objevena loni. [celá zpráva]

Boeing 777 byl podle dosavadních závěrů vyšetřování sestřelen nad východní Ukrajinou 17. července 2014. Jeho trosky dopadly na zem v Doněcké oblasti zhruba čtyřicet kilometrů od hranice s Ruskem. Nepřežil nikdo z 283 lidí na palubě.

Související témata:

Foto: Boeing

Boeing 777

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám