Hlavní obsah

Vyšetřovatelé našli v troskách letounu v Alpách mobilní telefony

Paříž
Aktualizováno

V troskách německého airbusu, který se minulé úterý zřítil ve francouzských Alpách, vyšetřovatelé nalezli mobilní telefony. Zatím z nich ale nezískali žádné poznatky o tom, co se na palubě letadla dělo. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na mluvčího francouzského četnictva Jeana-Marka Menichiniho.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřovatelé našli v troskách letounu v Alpách mobilní telefonyVideo: Reuters

 
Článek

Menichini připustil, že telefony zatím nebyly podrobně prozkoumány. Dále celou záležitost nechtěl komentovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vyšetřovatelé se domnívají, že kopilot Andreas Lubitz navedl letoun společnosti Germanwings do alpského masívu úmyslně, vyplývá to alespoň z nahrávky hlasů z pilotní kabiny, které zaznamenala nalezená černá skříňka. Týmy expertů i dnes pátrají na místě nehody po osobních věcech, které patřily obětem, a zároveň se snaží objevit i druhou černou skříňku se zápisem technických parametrů letu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prohledávání místa havárie Airbusu A320Video: Reuters

Francouzský týdeník Paris Match a německý bulvární deník Bild v úterý informovaly o existenci videa z mobilního telefonu, které prý zachycuje chaos na palubě v posledních sekundách před nárazem. Podle francouzských úřadů vyšetřovatelé takový videozáznam nemají k dispozici. Jestliže existuje, musí jim být předán, vyzvala marseilleská prokuratura. [celá zpráva]

Druhý pilot Lubitz podle dosavadní verze vyšetřovatelů nejspíš využil chvíle, kdy si hlavní pilot odskočil na toaletu. Zpátky do kabiny už ho nepustil a záměrně zahájil klesání, takže letoun narazil do hor. V troskách zahynulo všech 150 osob, které byly na palubě. Lubitz během svého života trpěl depresemi a měl i sebevražedné sklony.

Plánují se změny zabezpečení dveří

Expertní skupina se bude zabývat otázkami souvisejícími s pádem letounu společnosti Germanwings, řekl ministr dopravy Alexander Dobrindt a šéf spolkového svazu letecké dopravy Klaus-Peter Siegloch. Tým má kromě jiného posoudit možné změny v systému zajištění dveří pilotní kabiny. Důležitým tématem budou pro skupinu rovněž lékařské a psychologické kontroly pilotů.

"Úkoly této expertní skupiny jsou otevřené," poznamenal Siegloch. Do konzultací týmu by podle něj měly být průběžně zahrnovány případné nové poznatky získané při vyšetřování na místě havárie ve Francii.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Airbus A320. Ilustrační foto

Německý expertní tým mají podle DPA tvořit šéfové leteckého provozu leteckých společností, odborní lékaři a zástupci profesních organizací.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám