Hlavní obsah

Vyšetřování v ruské kosmické agentuře: Rozkradly se miliardy

Moskva

Během pěti let se v ruské kosmické agentuře Roskosmos rozkradly miliardy, uvedl ve středu večer šéf ruského federálního Vyšetřovacího výboru Alexandr Bastrykin poté, co na Západ utekl ředitel výzkumného ústavu vesmírných přístrojů Jurij Jaskin. Ten denně přicházel do styku s tajnými informacemi. I on měl být zapleten do rozkrádání a údajně se bál, že by mohl být dopaden.

Předseda Vyšetřovacího výboru Alexandr Bastrykin

Článek

„V Roskosmosu pracujeme už pět let. Tam se rozkradly miliardy. Miliardy. A konce nevidět. Technika je jednoduchá - nejdřív dostat za hranice peníze, pak rodinu a nakonec samotného pachatele,” řekl Bastrykin se zřejmou narážkou na Jaskina, který uprchl na Západ pod záminkou služební cesty.

Jaskin požádal z ciziny o sesazení z funkce. Podle deníku Kommersant byl naposledy viděn v Řecku. Ředitelovo působení v ústavu, spadajícím pod Roskosmos, nyní prověřuje tajná služba FSB.

Ústav patří ke klíčovým podnikům raketového průmyslu, vyvíjely se v něm přístroje pro lokalizaci vojenské techniky za pomoci satelitní navigace. Zajišťuje také kontrolu a odolnost součástkové základny a elektronických přístrojů vesmírných aparátů vůči kosmickému záření.

„Podle všeho se obával, že bude odhaleno rozkrádání rozpočtových prostředků, a proto raději opustil zemi před začátkem vyšetřování,” řekl deníku o možných motivech ředitelovy emigrace nejmenovaný zdroj.

Problémový Roskosmos

Roskosmos rozkrádačky přiznal ale bagatelizoval je: „Případy oznámené předsedou vyšetřovacího výboru Alexandrem Bastrykinem jsou známé široké veřejnosti.“ Už se také kvůli nim provádí vnitřní audit a prošetřuje je FSB.

Již v únoru se v médiích objevily zprávy, že vnitřní kontroly v Roskosmosu, které nejspíše nařídil sám prezident Vladimir Putin, vedly k zahájení 14 trestních řízení. Rozkrádání a korupce jsou přitom pokládány za jednu z hlavních příčin neúspěchů v ruském vesmírném programu.

Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin slíbil zavést v organizaci pořádek, napsala agentura TASS. „Budeme muset zavést pořádek, vypracovat finanční a hospodářský audit. Ne všem se to líbí, ale touto cestou se vydáme,” řekl Rogozin. Roskosmos se podle něj musí „zbavit špatností” a pustit se do práce, kterou od něj všichni čekají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám