Hlavní obsah

Výročí dobytí Bastily provázely potyčky. Muž srazil policistu k zemi

Novinky, nčs
Paříž

Nedělní oslavy výročí pádu Bastily se ve Francii neobešly bez výtržností. Po tradiční vojenské přehlídce, které se účastnil i francouzský prezident Emmanuel Macron, se na pařížském bulváru Champs-Élysées strhly potyčky mezi protestujícími a policisty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BE KOMENTÁŘE: Při střetech po vojenské přehlídce k dobytí Bastily napadli lidé policistuVideo: Reuters

 
Článek

Oslav francouzského státního svátku, připomínajícího 230 let od dobytí Bastily, se v Paříži účastnila řada světových politiků, například německá kancléřka Angela Merkelová, končící šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker či portugalský premiér Marcelo Rebelo de Sousa.

Několik stovek lidí však přišlo hlavně dát najevo své názory na prezidenta - pískali a volali hesla požadující prezidentovu demisi.

K násilnostem došlo během nedělního odpoledne. Po skončení vojenské přehlídky se na rušném bulváru opevnilo několik desítek demonstrantů včetně příslušníků protivládního hnutí žlutých vest a blokovalo provoz.

Když se je policie pokusila rozehnat, došlo ke střetům. Protestující - někteří maskovaní - házeli na policisty třeba kameny nebo zapalovali popelnice, policisté zase použili slzný plyn.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuele macron (vlevo) a generál Francois Lecointre

Agentura Reuters publikovala video, které zachycuje incident mezi policistou a ženou, při němž údajně sehrál roli i pepřový sprej, po němž těžkooděnci na demonstranty použili obušky. Následně se ovšem do konfliktu zapojili další lidé. Záběry ukazují muže, který kopem srazí policistu k zemi a pak ještě rozdává rány pěstí a znovu nohama.

Policie nakonec zadržela 152 lidí, podezřelí jsou z organizování nepovolené manifestace, narušení veřejného pořádku, ničení veřejného majetku nebo nedovoleného držení zbraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám