Hlavní obsah

„Vypadni, ty svině.” Sociální sítě ovládla svérázná vídeňská reakce na teror

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco před lety se při útoku na redakci francouzského magazínu Charlie Hebdo šířila solidární věta „Je suis Charlie“ („Jsem Charlie“), v reakci na pondělní teroristický čin v centru Vídně se do popředí dostává mnohem svéráznější věta: „Schleich di, du Oaschloch!“ (zhruba: „Vypadni, ty svině!”).

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Policisté hlídají jedno z míst, kde došlo k teroristickému útoku.

Článek

Slovo „Oaschloch“ se na rakouském Twitteru v úterý v jednu chvíli dostalo na druhé místo mezi takzvanými trendy, jak upozornil server deníku Der Standard. Později během dne se pak na první místo dostal hashtag #schleichdiduoaschloch. Další variantou je #schleichdiduorschloch.

Jde o odkaz na jedno z prvních videí z místa útoku, jež natočil očitý svědek z okna svého domu. Obyvatel Vídně na ozbrojence v rakouské němčině zakřičel mimo jiné zakřičel „Schleich di, du Oaschloch!“, což lze volně přeložit jako „Vypadni, ty svině“. Při překladu rakouského ekvivalentu anglického „asshole” by však bylo možné sáhnout i po ostřejších výrazech.

Trendy na rakouském Twitteru

Řada lidí na sociálních sítích pak začala tuto větu opakovat jako typickou vídeňskou reakci na terorismus na úrovni francouzského „Je suis Charlie“. Objevily se i spekulace, že zmíněný svědek po teroristovi hodil vázou nebo květináčem. Tuto verzi však nikdo nepotvrdil.

Po útoku ve Vídni zadrželi 14 lidí, atentátník byl asi sám

Zahraniční

„Chlápek, co z okna zakřičel ‘Schleich di, du Oaschloch‘, řekl úplně všechno, co bylo prozatím třeba,“ napsal na Twitter rakouský poslanec za zelené Michel Reimon. Další lidé navrhovali, aby se nadávka Oaschloch od teď používala místo teroristova jména.

Redaktorka německého deníku Süddeutsche Zeitung Elisabeth Gamperlová potom připomněla další hashtagy, které se šířily při událostech v dalších městech, a dala je do kontrastu s rakouskou zemitou reakcí. Kromě #jesuischarlie šlo také o #jesuisparis („Jsem Paříž“) nebo #prayforlondon („Modlete se za Londýn“).

Jako další příklad vídeňského přístupu ke krizové situaci potom Der Standard připomněl reakci vídeňských filharmoniků ve Státní opeře. Hudebníci i návštěvníci museli z bezpečnostních důvodů po skončení představení zůstat v uzavřené budově. Muzikanti v reakci zahráli mimo jiné císařskou hymnu.

Rakouský prezident Alexander van der Bellen ve svém úterním projevu prohlásil, že Rakousko se nenechá zlomit a bude bránit své hodnoty.

„Nenávist nemůže být nikdy tak silná jako naše společnost. Ať žije svoboda, ať žije Rakouská republika, ať žije naše společná a svobodná Evropa,“ nechal se slyšet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám