Hlavní obsah

Terorista z Vídně si koupil munici na Slovensku

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Dvacetiletý terorista, který v pondělí večer útočil ve Vídni a zavraždil čtyři lidi, si opatřil munici pro svůj kalašnikov na Slovensku. Uvedl to v úterý server rakouského týdeníku Heute. Zdroje této informace ovšem nezveřejnil. Údajně si tam v půlce července zajel se svým známým.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběr z místa zásahu ve Vídni.

Článek

Server uvedl, že na Slovensko jeli autem, které patřilo matce jednoho z dalších podezřelých, což měl být kosovský Albánec. Všichni se znali měsíce, ne-li roky z radikální salafistické scény.

Sám útočník, který se narodil v Dolních Rakousích, má kromě rakouského i severomakedonské občanství a je albánského původu. Původně hrával fotbal, ale už několik let se pohyboval na salafistické scéně a navštěvoval i mešity oblíbené salafisty. Podle Heute nějakou dobu žil na na předměstí Vídně . Loni v dubnu byl odsouzen za členství v teroristické skupině, protože se chtěl s dalšími radikály dostat do Sýrie, aby tam bojoval v řadách Islámského státu.

Ve Vídni vraždil dvacetiletý Makedonec odsouzený za terorismus

Evropa

Slovenský server Sme naznačuje, že i samotná zbraň mohla pocházet ze Slovenska. Zřejmě to odvozuje z mezititulku článku v Heute „Zbraně ze Slovenska“. Tam se ale o původu kalašnikova a pistole nepíše. Uvádí se jen, že na Slovensku byla koupena munice a ve Vídni mačeta.

Sme připomíná, že na Slovensku bylo možné do roku 2015 volně koupit znehodnocené automatické střelné zbraně, které se poté daly uvést zpět do provozu. Byly použity například při útoku v Paříži nebo při zmařeném útoku ve vlaku z Amsterdamu do Paříže. Československo však sovětské automaty AK-47 nepoužívalo, běžné jsou nicméně na Balkáně, kde je využívají i mafie.

Vraha zabila v pondělí večer rakouská police, která také zadržela 12 podezřelých, většinu ve Vídni, dva v St. Pöltenu. Jde o osoby ve věku 16 až 25 let pocházející z Vídně, St. Pöltenu a Mödlingu, ale také z Bangladéše a Čečenska.

Reklama

Výběr článků

Načítám