Hlavní obsah

Výcvik Rusů na lodích Mistral předčasně skončil, jedou domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Všech 400 ruských námořníků, kteří se od konce června zaučovali ve Francii v ovládání jedné z válečných lodí třídy Mistral, objednaných Ruskem, odjede do Vánoc domů k rodinám. Podle francouzského listu Ouest-France je jejich návrat definitivní vzhledem k nevyřešené politické situaci na Ukrajině.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ruští námořníci před válečnou lodí Vladivostok ve francouzském přístavu Saint-Nazaire. Archivní snímek

Článek

Námořníci odplují ze západofrancouzského přístavu Saint-Nazaire, aby strávili dovolenou s rodinami. K cestě domů využijí loď Smolnyj, která je na místo v létě také dopravila. [celá zpráva] Opustit zemi mají podle Ouest-France do 25. prosince.

Paříž koncem listopadu oznámila, že opět odkládá předání první ze dvou válečných lodí třídy Mistral Rusku kvůli jeho intervenci na Ukrajině. Byl to již druhý odklad dodávky a tentokrát na neurčito. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian před necelými dvěma týdny naznačil, že obě lodi nemusejí být Moskvě dodány vůbec nikdy, pokud se zásadním způsobem nezmění situace na Ukrajině.

Smlouvu o dodávce dvou výsadkových plavidel, která mohou přepravovat vrtulníky a tanky či velitelské štáby, podepsala Francie s Ruskem v roce 2011. Ruská armáda měla první ze dvou moderních lodí od Francouzů převzít již na konci října.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám